"Προοδευτική Συμμαχία". Η κωδική ονομασία της στρατηγικής άλωσης της Κεντροαριστεράς από τον Τσίπρα


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Οι αντιδράσεις που συνόδευσαν την υπουργοποίηση… “κηπουρών του ΓΑΠ”, όπως αποκαλούνται απαξιωτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν με συνέπεια στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, και σήμερα αξιοποιούνται από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ενδεικτικές της στρατηγικής στόχευσης του Πρωθυπουργού να αλώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Προοδευτική Συμμαχία… Αυτή είναι η κωδική ονομασία της σχετικής στρατηγικής, που στοχεύει στην πλήρη απορρόφηση της ιστορικής κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ από το “κόμμα Τσίπρα”. Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Το “κόμμα Τσίπρα”, όπως θα διαμορφωθεί στην πορεία προς τις εκλογές, μετά από αυτές, και με φόντο το… δεύτερο ημίχρονο των εκλογών του 2020, με τον νόμο της απλής αναλογικής.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός βλέπει να προστρέχουν στην πολιτική αγκαλιά του στελέχη, αλλά κυρίως ψηφοφόροι, που ανδρώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ στη βάση κοινωνικών αντανακλαστικών. Και αισθάνονται… απιστροφή και αλλεργία για το μοντέλο το οποίο προωθεί ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις πολιτικές που θα εφάρμοζε ως επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Εξαίρεση στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν στελέχη και διαδρομιστές της εποχής Σημίτη, που βρήκαν… στασίδι εξουσίας με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την περίοδο 2012-2015. Η οποία κατέστρεψε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, τους ίδιους ωστόσο τους… ευεργέτησε, και έτσι ονειρεύονται την επανάληψη του εγχειρήματος, αυτή τη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του Αντώνη Σαμαρά.
Αυτοί οι “παράγοντες” βέβαια, δεν έχουν κοινωνική απήχηση, ούτε πολίτες που τους ακολουθούν. Αν και μάλλον… δεν τους νοιάζει.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής