"Πραξικόπημα" δια χειρός Αντιπροέδρου στον Λευκό Οίκο. Ο Μάικ Πενς "ύποπτος" για ανώνυμο άρθρο κατά του Τραμπ στους New York Times


 
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
 
Η Ιντιάνα έβγαζε πάντοτε… τα καλύτερα παιδιά.
Την εποχή του showtime των Λος Άντζελες Λέικερς και του Μάτζικ Τζόνσον στον ΝΒΑ, ο Λάρι Μπερντ, “παιδί” της Ιντιάνα, οδηγούσε τους Μπόστον Σέλτικς στην κορυφή, ως το αντίπαλο δέος.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο πάλαι ποτέ 50ος Κυβερνήτης της Ιντιάνα, και σημερινός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, φέρεται ως ο… ανώνυμος συντάκτης ενός άρθρου-αντίστασης κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στους “New York Times”.
Ο Μάικ Πενς, τον οποίο επέλεξε για την Αντιπροεδρία ο… Πολ Μάναφορτ, τότε επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, και σήμερα έγκλειστος στις φυλακές, με βαριές κατηγορίες διαφθοράς και απάτης, αποτελεί το φυσικό ισοδύναμο ασφάλειας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην περίπτωση κατά την οποία ζήσουμε ξανά το… δράμα του Ρίτσαρντ Νίξον.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μάικ Πενς θα γίνει ο… Τζέραλντ Φορντ του Τραμπ, και θα οδηγήσει την Αμερική μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν και πιθανότατα θα διεκδικήσει για λογαριασμό του την Προεδρία.
Μέχρι τότε, ο Πενς στηρίζει τον Τραμπ… διακριτικά. Γι’ αυτό και αρκετές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο συντηρητικών ΜΜΕ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς εκτιμάται ότι επιλέγει να παραμείνει αποστασιοποιημένος, ως… εφεδρεία, αντί να στηρίξει ανοικτά και με πάθος τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.
Οι παραπάνω παράμετροι, και μια λέξη που υπάρχει στο άρθρο “ανώτατου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου”, το οποίο δημοσιεύουν οι “New York Times”, πυροδότησαν σενάρια συνωμοσίας, περί… ενοχής του Μάικ Πενς. Ότι δηλαδή, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι “ύποπτος” ως ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου, το οποίο επιχειρεί να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι, εντός του Λευκού Οίκου υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι… κάνουν αντίσταση, και βάζουν εμπόδια σε παράλογες αποφάσεις και πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ.
Η λέξη είναι “lodestar”, που μεταφράζεται ως αστέρας που καθοδηγεί και εμπνέει, και στο επίμαχο άρθρο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος “έφυγε” πρόσφατα από τη ζωή.
Τη συγκεκριμένη λέξη τη χρησιμοποιεί συχνά σε ομιλίες του ο Μάικ Πενς, παρόλο που δεν… συνηθίζεται στον δημόσιο λόγο, και το γεγονός αυτό λειτούργησε ως… κερασάκι, για να ξεσπάσει θύελλα στα social media στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, περί του ρόλου του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη συγγραφή του επίμαχου άρθρου.
Το άρθρο προκάλεσε από την πρώτη στιγμή οργή στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε, από τη μια να το απαξιώσει, όπως και τους “New York Times”, και από την άλλη να μιλήσει για “προδοσία”, στην περίπτωση που υπάρχει πράγματι στη διακυβέρνησή του, κάποιος ο οποίος λειτουργεί ανασχετικά για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του.
Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, εξέδωσε επίσης σκληρή ανακοίνωση, όσα περιγράφονται στο άρθρο ωστόσο, φαντάζουν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Μεταξύ άλλων, περιγράφεται η στιγμή κατά την οποία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχει διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, διαβάζουν προσεκτικά το αμερικανικό Σύνταγμα, για να δουν κατά πόσο μπορούν να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία και να τον καθαιρέσουν, χωρίς να χρειαστεί να κινηθεί η σχετική διαδικασία από το Κογκρέσο.
Δείτε τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τη δήλωση της Σάρα Χάκαμπι Σάντερς:
 


Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος