"Πράσινα" όρια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων βάζει ο Σταθάκης

 

Περαιτέρω θωράκιση του περιβάλλοντος εν όψει των εξορύξεων προωθεί το ΥΠΕΝ. Όπως ανέφερε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προβλέπεται η   κατάθεση τροπολογιών για την επιπρόσθετη ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις έρευνες υδρογονανθράκων. Επιπλέον προωθείται η απαγόρευση της μεθόδου fracking(υδραυλική ρωγμάτωση) για την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου, που εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπάρχει σε Θράκη και Ήπειρο.

Είναι η υδραυλική ρωγμάτωση, η μέθοδος για την ανακάλυψη μη συμβατικών τύπων πετρελαίου και φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shale gas & shale oil) και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις διεθνώς. Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία, σε αντίθεση με την ΕΕ επιτρέπουν το fracking. Ειδικά στις ΗΠΑ λόγω και ύπαρξης εκτεταμένων έρημων εκτάσεων υπάρχει εκτεταμένη παραγωγή και έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταφέρει γίνουν αυτάρκεις ενεργειακά αλλά και να μετατραπούν καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.

Όπως τόνισε στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΕΝ ο κ. Σταθάκης για τη μονογραφή της συμφωνίας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχή του Ιονίου (στο ύψος της Αιτωλοακαρνανίας), με τις εταιρείες ΕΛΠΕ και  Repsol, καθώς ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος των νέων παραχωρήσεων (σε Ιόνιο και Κρήτη) η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία και θα προχωρήσει σε πρόσθετη ενίσχυση.

«Η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο, ώστε να μετατραπεί σε μία εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τοπική κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ.

Ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στην υπεραξία που θα πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες. «Σημαντικά θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», τόνισε και είπε, ότι «οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος. Συγκεκριμένα, στα επτά με οκτώ χρόνια έρευνας καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση, στη φάση της παραγωγής η φορολογία του δημοσίου ανέρχεται στο 20% και για την τοπική αυτοδιοίκηση 5%. Επίσης το δημόσιο θα εισπράττει σταθερά μισθώματα, ενώ οι πόροι θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι «τον επόμενο χρόνο μπαίνουμε στην έρευνα μεγάλων περιοχών που θα μας δείξουν καθαρή εικόνα, με την προσδοκία να μοιάσουμε σαν τις χώρες με μεγάλες ανακαλύψεις. Και η μεγάλη παρουσία διεθνών εταιριών στις παραχωρήσεις, αυτό μάς δείχνει. Την επόμενη πενταετία θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Μπασιάς.

 Μετά τη μονογραφή θα ακολουθήσει η διαδικασία του ελεγκτικού συνεδρίου και η έγκριση από τη βουλή, όπως και για τις άλλες περιοχές (Κρήτης και Ιονίου).

Best Of

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...

Ο Γιάννης Μπρατάκος «κερδίζει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο διάδοχος του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο...

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον...

Αλ. Παπαχελάς: Ο Ερντογάν παζαρεύει σκληρά

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς Πηγή: εφημερίδα "Καθημερινή"   Οσο περίεργο και αν...

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς μας. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γιορτάζουν την 30η επέτειο του γάμου της, με αφετηρία...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για ακόμη μια φορά στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής, με το δίδυμο Σιωμόπουλου-Γκαντώνα...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον αγώνα ΑΕΚ-Ιωνικός έως την έναρξή του   Η ώρα του πρώτου αγώνα της ΑΕΚ στην OPAP ARENA...