Πατούλης: Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών


 
Τη διασφάλιση της καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης των πολιτών προσδιόρισε ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο θεματικό Συνέδριο της ΠΕΔΑ με τίτλο «Αυτοδιοικητικές εκλογές ’19: H επικοινωνία στο νέο εκλογικό περιβάλλον».
Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως για όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, οι εκλογές είναι «μια γιορτή Δημοκρατίας, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Από τη μεγάλη περιφέρεια της Αττικής μέχρι το πιο μικρό χωριό στην παραμεθόριο».
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε την ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση ως βασικό πυλώνα για τη προάσπιση της δημοκρατικότητας της διαδικασίας, ωστόσο ανέφερε πως τους κινδύνους που κρύβονται στη σημερινή εποχή «που η πληροφορία είναι ανεξέλεγκτη, διακινείται με αστραπιαίες ταχύτητες, η διασταύρωσή της, η εξακρίβωση που χρειάζεται να υπάρχει για να αποτελεί πραγματική είδηση είναι ακόμα πιο δύσκολη».
Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το χώρο της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με τα λεγόμενα Fake News, τη συστηματική δηλαδή, παραπληροφόρηση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες.
«Είναι μια μάστιγα που λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Και θα έλεγα ότι στις περιφερειακές εκλογές που το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο σε μικρότερα μέρη, που οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να επηρεάζονται πιο εύκολα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα. Αρκεί μια μικρή ιστοσελίδα να γράψει ένα ψέμα και σε λίγο το Facebook και το Twitter να έχουν κατακλυστεί. Και ακόμα όταν αποδειχθεί ότι η πληροφορία δεν είχε καμία υπόσταση, το κακό θα έχει ήδη γίνει».
Αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων τόνισε πως οφείλουν αφενός να είναι θεματοφύλακες της αλήθειας και αφετέρου να αναδεικνύουν την ουσία και να μην μένουν στην επιφάνεια, επισημαίνοντας πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την προμελέτη ενός έργου. Όμως ο πολίτης θα το καταλάβει μόνο αφού γίνουν τα εγκαίνια. Και η ανάδειξη της ουσίας επιτελεί έναν ακόμα σκοπό: την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, κάτι θεμελιώδες για την εκλογική διαδικασία.
Διότι όσο οι πολίτες κατανοούν τη σημασία που έχει για τη ζωή τους ο καλός δήμαρχος, ο περιφερειάρχης που κάνει συστηματική δουλειά, τόσο πιο ενεργοί είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το...

Μανώλης Κοττάκης: Το διακύβευμα της διατήρησης της εξουσίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Εικαστικά, η σκηνοθεσία της συνέντευξης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην αποτύπωση της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδεικνύει δραματικά αργά αντανακλαστικά. Άργησε να βγάλει στο...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το πολιτικό πρόσωπο που θα πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας του...