Μόνο Ανδρέας… Δεν υπάρχει τίποτα άλλο

 

 

Η σχετική αποστροφή έγινε σλόγκαν από γνωστή σατιρική εκπομπή. Και, στο περιθώριο του χαμόγελου που προκαλεί, έχει βαθιά εκπαιδευτική σημασία.

Στις 18 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 42 χρόνια από τον καλπασμό της Αλλαγής και του Ανδρέα Παπανδρέου προς την εξουσία, το 1981. 42 χρόνια… ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, καθώς το κόμμα-Κίνημα που ίδρυσε ο πιο χαρισματικός ηγέτης του προηγούμενου αιώνα, κατάφερε να βρίσκεται στα πράγματα, και να κινεί τα νήματα, ακόμη κι όταν δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Περί ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα, Αλλαγής, ο ιστορικός του μέλλοντος έχει αρχίσει από τώρα να αποκωδικοποιεί τις σημειώσεις του. Και, όπως με κάθε μη συνηθισμένο πολιτικό φαινόμενο, η κρίση της Ιστορίας θα είναι σύνθετη, πολυεπίπεδη, ίσως και… διχασμένη ως προς το τελικό συμπέρασμά της.

Ένα ωστόσο είναι βέβαιο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο ηγέτης ο οποίος, περισσότερο από κάθε άλλον, πριν ή μετά από εκείνον, κατανόησε πλήρως την ψυχοσύνθεση ενός ολόκληρου λαού. Και την… απαλλοτρίωσε.

Η επέμβαση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στο dna των Ελλήνων, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επηρέασε καθοριστικά τη διαμόρφωση της συλλογικής κουλτούρας και νοοτροπίας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Προς το… χειρότερο, φυσικά. Την επηρέασε ωστόσο. Και αυτή είναι η ιστορική πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί ένας κομματικός-πολιτικός σχηματισμός. Να κάνει agenda setting στην κοινωνία στην οποία απευθύνεται. Και να τη χειραγωγήσει.

Σχεδόν 4 δεκαετίες αργότερα, και αφού η Ελλάδα χρεοκόπησε στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου, είναι προφανές ότι στη χώρα μας υπάρχει… μόνο το ΠΑΣΟΚ. Τίποτα άλλο. Σε νοοτροπία, ψυχοσύνθεση και αξιακές προτεραιότητες. Δηλαδή… μόνο Ανδρέας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου απενοχοποίησε εκκωφαντικά όλες τις στρεβλώσεις του γονιδίου των Ελλήνων. Τις αδυναμίες τους. Τα πάθη τους. Η «εθνική τραγωδία» ολοκληρώθηκε, όταν, αντί για εκείνον, στο τιμόνι βρέθηκαν… λογιστές. Και, το όραμα έγινε… μακέτο. Με απευθείας ανάθεση.


Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...