Παρέμβαση από Βόζεμπεργκ στις Βρυξέλλες για την καλύτερη προστασία των παιδιών


 
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Europol για την εμπορία ανθρώπων, που καταγράφει ανησυχητική αύξηση στο δουλεμπόριο ανηλίκων εντός Ε.Ε., η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ληφθούν επιπλέον μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη προστασία των παιδιών.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ερώτηση υπογραμμίζει ότι οι δουλέμποροι στοχοθετούν ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλα πάλι καταλήγουν σε παράνομες υιοθεσίες.
Ειδικότερα, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά καλύτερη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης στα κράτη μέλη από στην ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol, το δουλεμπόριο ανηλίκων εντός ευρωπαϊκού εδάφους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Πολλά παιδιά πωλούνται σε εγκληματικά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικογένειες με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής ενώ άλλα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή διακίνησης απευθείας από τους συγγενείς τους. Μάλιστα, τα παιδιά θύματα πολλές φορές δεν αποκαλύπτονται, καθώς συχνά δεν γνωρίζουν ότι τα εκμεταλλεύονται.
Οι δουλέμποροι στοχοθετούν ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες, κυρίως αγόρια και νεαρούς πρόσφυγες, και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, τα δίνουν σε παράνομες υιοθεσίες και τα υποχρεώνουν σε ψεύτικους γάμους.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
Δεδομένου ότι η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση καταγράφει άνοδο στην Ε.Ε., ως κυρίαρχη μορφή της σύγχρονης δουλείας σε αρκετές χώρες, ενώ η Europol προειδοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν χιλιάδες παιδιά από τα χέρια των δουλεμπόρων, ερωτάται η Επιτροπή:
Έχει προβεί σε μία γενική αξιολόγηση της κατάστασης στα κράτη μέλη, κυρίως όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις Οδηγίες 2011/36/EU και 2012/29/EU για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων;
Ποια επιπλέον μέτρα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη προστασία των παιδιών σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο;».   

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του...

Βασίλης Οικονόμου: Η εκπαίδευση που κινητοποιεί και προσαρμόζεται

Του Βασίλη Οικονόμου Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης Κολλέγιο Αθηνών | Ελληνο...

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα “βαθύ κράτος”

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: Το Βήμα   Τις τελευταίες ημέρες, μετά...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσει λειτουργικά για το τρέχον παρόν, να εξηγήσει, ίσως και να προβλέψει το μέλλον. Στο νέο...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθαν να βάλουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, την...

Βασίλης Οικονόμου: Η εκπαίδευση που κινητοποιεί και προσαρμόζεται

Του Βασίλη Οικονόμου Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης Κολλέγιο Αθηνών | Ελληνο – Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα   Τεχνητή Νοημοσύνη και στην Εκπαίδευση: Τεχνολογική επανάσταση, αλλαγή πορείας, συστολή και φοβικές...