• 30 Νοεμβρίου, 2020

Παπαδημούλης: Να ξανακερδίσουμε τις γειτονιές και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες


 
Ομιλία, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης-εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αχαρνώνστο Δημαρχείο της περιοχής, με θέμα «Η Ελλάδα μετά τα μνημόνια και η πρόκληση της προοδευτικής συμμαχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη», απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αναλυτικότερα, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε τα εξής:
«Η έξοδος από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών αναδιατάσσουν γρήγορα το πολιτικό σκηνικόκαι επαναφέρουν με ορμή τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης.
Δεν έχουμε το δικαίωμα της αδράνειας, της περιχαράκωσης, της αναβλητικότητας. Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό, κοινωνικό και νικηφόρο μέτωπο.
Έχουμε μπροστά μας μια επείγουσα κατάσταση, με δύο αλληλένδετους στόχους: Πρώτον, να αλλάξει, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων. Δεύτερον, να ξαναγίνει ένα ισότιμο, αναπτυσσόμενο και ισχυρό μέλος της ΕΕ.
Το ενωτικό προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα είναι σαφές: Πλατιά προοδευτική συνεργασία, με βάση κοινό πρόγραμμα, στις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Για μια ενωμένη, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπηκόντρα στη νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση και την Ακροδεξιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνεται η διαμόρφωση ενός ολοένα και ισχυρότερου πολιτικού διπολισμού: Από τη μια το προοδευτικό μέτωπο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το υπερσυντηρητικό στρατόπεδο με κορμό τη ΝΔ, η οποία μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς την άκρα δεξιά, με την ακροδεξιά τρόικα των Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη να έχουν πάρει τα κλειδιά.
Μαζί με την άνοδο της ακροδεξιάς έχουμε και την «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ. Αυτό συνιστά η επιλογή Βέμπερ, με την ενθουσιώδη στήριξη όχι μόνο του Μητσοτάκη, αλλά και του Όρμπαν.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου 2019 δεν είναι καθόλου χαλαρές. Αντίθετα, είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών.
Θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ανάπτυξη, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και περισσότερη δημοκρατία.
Αν δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη διαλυτική κρίση, που την απειλεί από τη σύμπλευση ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θετική εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα με την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιες είναι οι προτάσεις μας;

 • Ισχυρός κοινοτικός προϋπολογισμός
 • Δημοκρατική διαφάνεια και λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων
 • Φορολογική εναρμόνιση
 • Κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
 • Βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον
 • Ισχυρός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
 • Εργασιακή ασφάλεια, εισοδηματική σύγκλιση, αναδιανομή πλούτου.

Πιο αναλυτικά, διεκδικούμε:

 • Την ενίσχυση των ελεγκτικών και εκτελεστικών εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Την αλλαγή στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς και ειδικά στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Την αποδυνάμωση εξωθεσμικών οργάνων της ΕΕ (όπως το Eurogroup και το Euroworking group).
 • Την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την ενσωμάτωση των κοινωνικών κριτηρίων, πέραν των δημοσιονομικών (όχι μόνο έλλειμμα και χρέος αλλά ανεργία, φτώχεια και ανισότητα) Τη θεμελίωση του διαμερισμού της ευθύνης και του ρίσκου (risk sharing) και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών. Έναν ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια κοινή φορολογική πολιτική. Τον δημοκρατικό ανασχεδιασμό της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ.
 • Ενιαίες πολιτικές και πόρους για την καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και της φτώχειας, ιδιαίτερα των νέων. Τη συστηματική καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία. Την αύξηση των πραγματικών μισθών. Τις συλλογικές συμβάσεις με ρήτρα σύγκλισης στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το ωράριο και τον κατώτατο μισθό. Την πλήρη εργασιακή προστασία του γονιού. Τη συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τους κράτους πρόνοιας και των δημοσίων επενδύσεων.
 • Την πλήρη απάλειψη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα μέσω μιας, υποχρεωτικής για τα κράτη-μέλη, Χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 • Την καταπολέμηση της πατριαρχίας και την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.
 • Την αποφασιστική παρέμβαση για να επανέλθει η ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά και παντού στον κόσμο. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών. Τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική φιλοξενίας και ένταξης τους. Την επανεξέταση των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, κινήματα ειρήνης, κινήσεις πολιτών και κυβερνήσεις με στόχο την εξάλειψη των πυρηνικών εξοπλισμών.
 • Τη συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος με ευρεία διεύρυνση των όρων του πλαισίου της Συμφωνίας των Παρισίων.
 • Δεσμευτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, καθώς και την αξιοποίηση φυσικών πόρων χωρίς χρήση καταστροφικών μεθόδων.
 • Την προστασία των πολιτών από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων και άλλων ουσιών, που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία καθώς και μια πανευρωπαϊκή «Συμφωνία για τα δικαιώματα των ζώων.

Χρειαζόμαστε περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, περισσότερες πρωτοβουλίες και αύξηση της αποτελεσματικότητάς μας σε όλους τους τομείς. Με πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία, θα ξανακερδίσουμε τις γειτονιές, θα ξανάρθουμε κοντά στους πολίτες και θα διεκδικήσουμε για όλους μας ένα καλύτερο αύριο.
Σας ευχαριστώ».

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...