Παπαδημούλης: Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανισότητες


 
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας και στη συζήτηση αναφορικά με την έως σήμερα λειτουργία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, που διοργανώνεται για 7η φορά, περιλαμβάνει τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με εισηγητές, μεταξύ άλλων, τον Βάντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Αρμόδιο Επίτροπο για το Ευρώ και τον Οικονομικό Διάλογο, και την Μάριαν Τύσεν, Επίτροπο αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα των εργαζομένων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποια νέα από τη χώρα μου, την Ελλάδα. Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% στην Ελλάδα για το 2019. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η χώρα μου έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης – ενώ και ο ίδιος ρυθμός προβλέπεται και για τα έτη 2020 και 2021. Και έχουμε και μια αύξηση των επενδύσεων αλλά και μια σημαντική μείωση της ανεργίας – η οποία όμως, παραμένει ακόμη υψηλή.
Θα ήθελα να πω, όμως, ότι στις ίδιες προβλέψεις της Κομισιόν, σημειώνεται μια επιβράδυνση της οικονομίας για το σύνολο της ευρωζώνης, σε σχέση με τις προηγούμενες της προβλέψεις: Επιβράδυνση για τη Γερμανική οικονομία, τη γαλλική και την ιταλική – πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα, ως χώρες της Ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουμε την πιθανή κρίση που έρχεται,εξαιτίας και της διεθνούς αβεβαιότητας και των εμπορικών πολέμων, που είναι επί θύραις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, για παράδειγμα.
Και από αυτή τη σκοπιά θα ήθελα να επισημάνω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η Ρουμανική προεδρία και το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, να πιέσουμε, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021-2027.
Στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε έναν προσανατολισμό συγκεκριμένο, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη στο Συμβούλιο – ορισμένες κυβερνήσεις, οι οποίες καθυστερούν και αναβάλλουν. Και η καθυστέρηση κάνει ζημιά στην οικονομία.
Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότιεπί τέσσερα χρόνια -και παρά το ότι και το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν πιέζουν- δεν έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση. Δεν έχουν γίνει βήματα για την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις – και ονομάζω συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που αρνούνται να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση.
Τέλος, το τρίτο θέμα που νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει είναι η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας.Είναι αδιανόητο οι γίγαντες του Ίντερνετ να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, την ώρα που οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους και μάλιστα πολλούς.
Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και φορολογική εναρμόνιση. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες ανισότητες, που στα χρόνια αυτά αυξάνονται και ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη μέλη.
Και ειδικά για την Πολιτική Συνοχής: Θεωρώ αδιανόητο να περικόπτονται κονδύλια από την Πολιτική Συνοχής στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.Εμβληματικές πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής πρέπει να ενισχύονται, όχι να αποδυναμώνονται. Η αποδυνάμωσή τους, τους μόνους που τρέφει είναι τους ακροδεξιούς λαϊκιστές,που θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ».
 

Best Of

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει το ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

Οικονόμου: Το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Βαρβιτσιώτης: Γκρεμίζοντας τείχη ενώνουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και τις ψυχές των ανθρώπων

Την ανακήρυξη του Ελβετού γιατρού και φιλέλληνα Ζουλιέν Γκριβέλ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική...

Η προσδοκία ενός πρώην “πρώτου πράκτορα” των ΗΠΑ, ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος

Του Κυριάκου Βελισσάρριου   Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Τεντ Κρουζ, η...

Ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία του Παγκοσμίου στο κατάστημα ΟΠΑΠ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, τα Παιδικά Χωριά SOS αναφέρονται σε δράσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει ήδη Ιστορία. Ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι,...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν και πάλι εκεί, στη κάλπη, δεν έφταναν ωστόσο...