Παπαδημούλης: Η ΝΔ υποφέρει από αντιπολιτευτικό βέρτιγκο, με την ακροδεξιά πτέρυγα να έχει πάρει τα "κλειδιά"


 
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για τις επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα, την πορεία μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο και την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ σχολιάζει και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ είναι πιο συνεκτική. Η κυβέρνηση διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Προχωρεί, νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά, στην ανάκαμψη της οικονομίας, με στοχευμένη προώθηση αναπτυξιακών μέτρων και σταδιακή διόρθωση των αδικιών», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης.
«Η ΝΔ υποφέρει από αντιπολιτευτικό βέρτιγκο, με τον Κυριάκο να του έχει πάρει «τα κλειδιά» της ΝΔ η ακροδεξιά τρόικα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη», απαντά στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχετικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων επισημαίνει: «Το προοδευτικό μέτωπο με βασική, αλλά όχι μόνη, δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να  συγκροτείται γύρω από κοινούς στόχους. Υπάρχουν δυνάμεις και έντονη θετική κινητικότητα για τη διαμόρφωση ενός μονιμότερου φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς, της οικολογίας, της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού Κέντρου, που επιθυμούν να εργαστούν μαζί για το μέλλον της χώρας μας».
Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της συνέντευξης:
Σε μια πρόσφατη ανάρτησή σας γράφατε ότι «το σχέδιο “ρίξτε τον Τσίπρα” ναυάγησε και πάλι!». Πιστεύετε όντως ότι κάποιοι θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα, ή πλέον η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί και αναζητεί «δεκανίκια»;
Όποιος έχει μάτια βλέπει. Η ΝΔ έχει επενδύσει τα πάντα στην πτώση της κυβέρνησης. Δεν την απασχολεί η πρόοδος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας. Το βλέπουμε συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2016 που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζητάει επιμόνως εκλογές, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Πάντως, μετά το «διαζύγιο» με τον Π. Καμμένο υπάρχει μια νέα πραγματικότητα –των 145 βουλευτών συν τους έξι «δανεικούς» βουλευτές. Η αντιπολίτευση μιλά για «κυβέρνηση μειοψηφίας» και «κυβέρνηση κουρελού». Τι απαντάτε;
Πρόκειται για εξόφθαλμη υποκρισία. Όταν 6 βουλευτές στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, τη σταθερότητα και την ανάκαμψη της χώρας, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κραυγάζουν για αποστασία και πολιτική ανωμαλία. Όταν όμως οι Φωτήλας-Μάρκου-Θεοχάρης-Κατσιαντώνης, προσχωρούν στη ΝΔ και Μπαργιώτας-Καρράς-Ιλχάν στο ΚΙΝΑΛ, όλα πάνε πρίμα! Ποιον κοροϊδεύουν;
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ είναι πιο συνεκτική. Η κυβέρνηση διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Προχωρεί, νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά, στην ανάκαμψη της οικονομίας, με στοχευμένη προώθηση αναπτυξιακών μέτρων και σταδιακή διόρθωση των αδικιών. Τα περί «κουρελούς» επιστρέφουν σε όσους τα εκτοξεύουν. Η σημερινή ΝΔ έχει τόση σχέση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Όσο, δε, για τη σύγκριση του σημερινού ΚΙΝΑΛ με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, καμία σχέση!
 
Δεν είναι θεσμικά παράδοξο να στηρίζεται η κυβέρνηση σε αποσκιρτήσαντες βουλευτές, μεταξύ των οποίων και δυο που ανήκουν ταυτόχρονα σε άλλη Κ.Ο. (Ζουράρις, Παπαχριστόπουλος).
Οι δύο συγκεκριμένοι βουλευτές εξήγησαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως έκαναν επί τέσσερα χρόνια. Στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως έχουν κάθε συνταγματικό δικαίωμα. Σε αυτούς που κραυγάζουν, θυμίζω την κυβέρνηση του Μητσοτάκη το 1990, με τους 150, συν τη γνωστή περίπτωση Κατσίκη.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Δείτε όσα καταγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Μια κυβέρνηση σταθερή, με πλάνο και μετρήσιμους στόχους, πιο συνεκτική και ελκυστική μετά την παραίτηση του Π. Καμμένου. Και μια ΝΔ που υποφέρει από αντιπολιτευτικό βέρτιγκο, με τον Κυριάκο να του έχει πάρει «τα κλειδιά» της ΝΔ η ακροδεξιά τρόικα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη.
 
Ο Π. Καμμένος εκτοξεύει απειλές, χρεώνοντας στον Αλ. Τσίπρα «αχαριστία» και «ανεντιμότητα». Τα περιμένατε αυτά από τον πρώην κυβερνητικό σας εταίρο;
Ο καθένας κρίνεται. Εμείς κρατάμε, από αυτή τη δύσκολη και αναγκαστική συνεργασία που είχαμε για τέσσερα χρόνια, την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια, τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και τη σημαντική μείωση της ανεργίας. Συνιστώ στον Πάνο Καμμένο περισσότερη ψυχραιμία. Με τις τελευταίες του δηλώσεις αδικεί τον εαυτό του, αλλά και το κυβερνητικό έργο που στήριξε επί τέσσερα χρόνια.
Επί μέρες η κυβέρνηση αναζητούσε φόρμουλα διάσωσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ με τον κ. Καμμένο να απειλεί θεούς και δαίμονες. Νιώθετε ότι εκβιάζεται ο πρωθυπουργός;
Ο Πρωθυπουργός δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ενδεχομένως κάποιοι στην αντιπολίτευση κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει συγκεκριμένους στόχους και πολιτικό ορίζοντα και ενισχύεται βήμα-βήμα, μαζί με την ανάκαμψη της χώρας.
 
Πάντως όλο αυτό το κλίμα έχει διαμορφώσει μια δημόσια εικόνα πολιτικής και θεσμικής απαξίωσης. Μήπως οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, είναι μια λύση;
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και εμβάθυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης  σε όλους τους τομείς. Όχι πρόωρες εκλογές. Να παράγουμε περισσότερο πλούτο, με πιο εξωστρεφή οικονομία, και να τον μοιραζόμαστε δικαιότερα. Να διατηρήσουμε υγιή δημόσια οικονομικά, επουλώνοντας βήμα-βήμα τις πληγές των μνημονίων. Να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραβατικότητας. Να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Να βελτιωθεί η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
 
Πρωτοστατείτε στη σύγκλιση ενός «προοδευτικού πόλου» για μια «νέα προοδευτική διακυβέρνηση». Με ποιους;
Στην Ευρώπη αυτή η πολυεπίπεδη προσπάθεια προχωρά θετικά. Ο διάλογος και η κοινή δράση μεταξύ Αριστεράς, Πράσινων και ενός σημαντικού τμήματος των Σοσιαλιστών αποτυπώνονται μέσα από την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Σύνοδος των χωρών του Νότου καταγράφει επίσης θετικά βήματα.
Στην Ελλάδα, η έξοδος από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών αναδιατάσσουν ραγδαία το πολιτικό σκηνικό, επιταχύνοντας την ενίσχυση ενός νέου πολιτικού διπολισμού. Το προοδευτικό μέτωπο με βασική, αλλά όχι μόνη, δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να  συγκροτείται γύρω από κοινούς στόχους. Υπάρχουν δυνάμεις και έντονη θετική κινητικότητα για τη διαμόρφωση ενός μονιμότερου φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού Κέντρου, που επιθυμούν να εργαστούν μαζί για το μέλλον της χώρας μας.
 
Ποια η εικόνα που έχετε για το Brexit και πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην ΕΕ;
Η εμπλοκή με το Brexit έχει ενισχύσει αισθητά την φιλοευρωπαϊκή τάση στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη και στην Ελλάδα. Το Brexit χωρίς συμφωνία είναι το χειρότερο σενάριο για τις δύο πλευρές, και κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εύχομαι η βρετανική πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία, ώστε να ξαναδώσει τον λόγο στον βρετανικό λαό, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις τελικές επιλογές.
Είναι ώρα γενναίων λύσεων και αποφάσεων. Ελπίζω ότι και οι Βρετανοί Εργατικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προς όφελος της βρετανικής κοινωνίας.
 
Έχοντας τη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα, όντας στις Βρυξέλλες, πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα επιλέξουν την κάλπη στις 26 Μαΐου ή τον καναπέ τους;
Το σχέδιο για μια ενωμένη πολιτικά Ευρώπη, δημοκρατική και κοινωνική, κινδυνεύει από μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Την εκπροσωπούν η ανερχόμενη άκρα δεξιά και η «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ, που εκφράζει η επιλογή του υπερσυντηρητικού Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ.
Να σηκωθούμε, λοιπόν, όλοι από τον καναπέ στις 26 Μαΐου. Για να αποτρέψουμε μια τέτοια οπισθοδρόμηση. Να ισχυροποιηθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις όσοι θέλουμε την πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με ισχυρότερη ανάπτυξη, δημοκρατία, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Ο «Τραμπισμός» και η έκρηξη των ανισοτήτων απειλούν πλέον εκ των έσω την Ευρώπη με μια διαλυτική κρίση.
Οι επόμενες Ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου «χαλαρές». Θα είναι η «μητέρα των μαχών» για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή. Και ταυτόχρονα θα είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019.

Best Of

Η ΝΔ αναζητεί “τρίτη λύση” για να κερδίσει τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια "τρίτη λύση", που θα μπορούσε να...

Χαρίτσης: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαψεύσει εκείνους που υποτιμούν τους πολίτες

«Η απόφαση μας να καταθέσουμε πρόταση μομφής προκύπτει από...

Σβίγκου: Η αντιδημοκρατική εκτροπή του κ. Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News και στη...

Ανδρουλάκης: Η πολιτική μας αυτονομία είναι η μεγάλη μας δύναμη

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ΝΔ αναζητεί “τρίτη λύση” για να κερδίσει τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια "τρίτη λύση", που θα μπορούσε να...

Ο Άρης Ραβανός στον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα καινούρια δεδομένα στη μάχη των εκλογών

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Άρης Ραβανός ήταν καλεσμένος του Βασίλη...

Ο Δημήτρης Μαύρος σε Καμπουράκη-Στάθη για τα… μυστικά των δημοσκοπήσεων

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος ήταν...

Το ξέσπασμα της Χριστίνας Ρήγου για τα σενάρια… τρόμου για χιόνια στην Αττική

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Κανένας δεν θα ξεχάσει ποιός (πρώην πρωθυπουργός) έβαψε… γκρίζο το Αιγαίο

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη   "Θέλω  να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ΝΔ αναζητεί “τρίτη λύση” για να κερδίσει τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια "τρίτη λύση", που θα μπορούσε να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, αναζητεί η Νέα Δημοκρατία για το Χαλάνδρι,...

Ο Άρης Ραβανός στον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα καινούρια δεδομένα στη μάχη των εκλογών

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Άρης Ραβανός ήταν καλεσμένος του Βασίλη Ταλαμάγκα στο Κανάλι 1 του Πειραιά, το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να σχολιάσει τις τρέχουσες...

Ο Δημήτρης Μαύρος σε Καμπουράκη-Στάθη για τα… μυστικά των δημοσκοπήσεων

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος ήταν καλεσμένος του Δημήτρη Καμπουράκη και του Παναγιώτη Στάθη στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" της τηλεόρασης του...