Πέτσας: Θέλουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε τον κόσμο της εργασίας

 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο, Ντόρα Κουτροκόη

 

Για την Πρωτομαγιά

 

Καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμών, να καταλάβουν ότι σήμερα είναι προς το συμφέρον της εργασίας να προχωρήσουμε -όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- στην έξοδο από την υγειονομική κρίση και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί μόνο έτσι  η ύφεση θα είναι πιο ρηχή και μόνο έτσι θα προστατευτούν πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών τους. Οτιδήποτε θέτει σε διακινδύνευση αυτόν τον στόχο, μπορεί να μας φέρει σε πισωγύρισμα. Συναθροίσεις, από την προσπάθεια κάποιων να διαδηλώσουν σήμερα, ενώ ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, μπορεί να μας φέρουν πίσω. Δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις και φυσικά όποιος συμμετέχει σε αυτές παραβιάζει τον νόμο και βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα. Το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο. Κανείς δεν θέτει σε κίνδυνο αυτό το δικαίωμα ιδίως σε μια συμβολική μέρα όπως η σημερινή. Τι, όμως, είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε σήμερα; Να τιμήσουμε τον κόσμο της εργασίας. Και πως το κάνουμε αυτό στις σημερινές συνθήκες; Τον φέρνουμε όσο πιο κοντά στη δουλειά του. Δεν τον απομακρύνουμε από αυτή.

 

Η τήρηση των μέτρων είναι επιχειρησιακό θέμα της Αστυνομίας. Εμείς επισημαίνουμε συνεχώς ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε τον κόσμο της εργασίας. Κι αν θέλουμε πραγματικά να τον βοηθήσουμε, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η ύφεση να είναι ρηχή. Και για να είναι ρηχή θα πρέπει να μην έχουμε χρονική επέκταση της υγειονομικής κρίσης. Όπως ήταν το Πάσχα φέτος διαφορετικό, έτσι είναι και η Πρωτομαγιά.

 

Για τη χρήση μάσκας

 

Έχουν εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας και η Επιτροπή, τις προηγούμενες δύο ημέρες -και θα συνεχίσουν να το κάνουν- τι θα γίνει με τις από μάσκες. Σήμερα θα κυκλοφορήσουμε ένα βίντεο ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος πώς μπορεί να κάνει ακόμη και αυτοσχέδια μάσκα, αν χρειαστεί, με ένα ύφασμα. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη χειρουργική μάσκα, μία απλή υφασμάτινη μάσκα ή μια αυτοσχέδια μάσκα.  Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για παράδειγμα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Υποχρεωτική είναι επίσης στο κομμωτήριο και σε εργασίες, που είναι πολύ κοντινή η επαφή του εργαζόμενου με τον πελάτη.

Στην αρχή της κρίσης, είχαμε χειρουργικές μάσκες λιγότερες από ένα εκατομμύριο, οι οποίες ήταν κυρίως για το υγειονομικό προσωπικό. Σήμερα, έχουμε πάνω από είκοσι εκατομμύρια, χάρη και στις δωρεές πάρα πολλών συμπολιτών μας. Έχουμε πλέον ένα μεγάλο στοκ και για το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και κάποια επάρκεια στην αγορά. Ελληνικές επιχειρήσεις άδραξαν την ευκαιρία και έχουμε σήμερα -που δεν υπήρχε πριν-  παραγωγή τριακοσίων χιλιάδων μασκών την ημέρα. Όπως για τα αντισηπτικά, έτσι και για τις μάσκες, δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά, όπως αποδείχθηκε στην αρχή της κρίσης, έτσι και τώρα, θα φανεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να ισορροπήσει η αγορά.

Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο ατομικής υγιεινής. Το βασικό -όπως ξέρουμε όλοι- είναι να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, όπως και να αποφεύγουμε τις χειραψίες.

Για τα σχολεία

Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Επομένως, πάμε με σταδιακά βήματα στην πολύ πιο δύσκολη φάση, στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Το σχολείο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, -όπως έχουν εξηγήσει και οι ειδικοί- τα παιδιά έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν, έχουν χαμηλότερη μεταδοτικότητα και επίσης έχουν χαμηλότερο ποσοστό κάποιας βαριάς επιπλοκής. Δεύτερον, μέσα στο σχολείο είναι καθημερινά τα ίδια παιδιά. Επίσης, οι αποστάσεις μεταξύ τους, στη σχολική τάξη θα είναι αυτές που έχουν συστήσει οι ειδικοί. Και επιπλέον, έχουμε πλέον την ικανότητα και την εμπειρία μιας πολύ αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα.

Όλα τα μέτρα που πήραμε στόχο έχουν να γυρίσουμε,  σιγά-σιγά, σε αυτό που είναι κανονικό. Και κανονικό είναι το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο για πολλούς λόγους. Από την κοινωνικοποίηση και την ψυχική του υγεία, μέχρι θέματα κοινωνικών ανισοτήτων. Να μην μένει πίσω και να μην διευρύνονται  ανισότητες μεταξύ των νοικοκυριών.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βήμα στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Είναι προτιμότερο αυτό το βήμα να ξεκινήσει νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματά του και να κάνουμε, αν χρειαστεί, διορθωτικές κινήσεις, παρά να πούμε ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σχολεία και θα περιμένουμε να εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα συνεχίσει να είναι ανάμεσά μας, μέχρι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Για εκλογές

Δεν πάμε σε εκλογές. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Best Of

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...

Ανδρουλάκης: Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα κ. Μητσοτάκη

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αν...

Τζήμερος και Φαήλος “τέλειωσαν” τον “αμετροεπή και αλαζονικό” Μπογδάνο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Σε πολιτικό διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο...

Δυο διεθνολόγοι… το σκέφτονται να πολιτευτούν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς τα κόμματα έχουν εισέλθει σε τροχιά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους...

Γ. Λακόπουλος: Υπόνοιες για εξ αρχής σχεδιασμένες παρακολουθήσεις αντιπάλων

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr «Αλλαξε μέτρα και σταθμά, καημό...

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου     Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται στη χώρα μας σχετικά με...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεχαρβάλωσαν τον κοινωνικό ιστό, απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα και το αξιακό πλαίσιο των Θεσμών,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους παίκτες τουPamestoixima.gr   Πρόκριση. Αυτή είναι η λέξη που κυριαρχεί στα αποδυτήρια των 3 εκπροσώπων του ελληνικού...