• 16 Ιουλίου, 2020

Ο Ωνάσης είχε πάντα εξαιρετικό γούστο. Σε αντίθεση με το… Ίδρυμά του

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε ένας από τους τελευταίους πραγματικά μεγάλους Έλληνες. Κυρίαρχος στην εποχή του, προκαλώντας τον φθόνο όσων μάθαμε στις γενιές που ακολούθησαν, να αποκαλούμε “μεγάλους”. Ακόμη και την υπερδύναμη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Έλληνας μεγιστάνας φημιζόταν, μεταξύ άλλων, για το εξαιρετικό γούστο του. Από τις γυναίκες που φλέρταρε και είχε δίπλα του, μέχρι κάθε μικρή λεπτομέρεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, και του αποτυπώματός του στον δημόσιο βίο. Είχε “κλάση”, για να το πούμε… ελληνικά.

Δηλαδή… καμία σχέση με το Ίδρυμά του, και την αισθητική που εξέπεμψε με τον χριστουγεννιατικό στολισμό της Αθήνας. Και ακόμη χειρότερα, με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση για να υπερασπιστούν την… έμπνευσή τους.

Από τις περιπτώσεις που χαμογελάς σιωπηλά, κάνοντας εικόνα έναν… έξαλλο Αριστοτέλη Ωνάση, τη στιγμή που θα του παρουσίαζαν τη συγκεκριμένη ιδέα. Τα… γαλλικά με τα οποία θα στόλιζε τους εμπνευστές της. Και, ενδεχομένως, την απόφασή του να… παίξει στα χαρτιά ή να πετάξει στη θάλασσα την αμύθητη περιουσία του, ώστε να μην τη δει να ξοδεύεται σε τέτοιο κατάντημα.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...