Ο (χαμογελαστός)… αναθεωρητής της Ιστορίας

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το ραντεβού του με τα διεθνή ΜΜΕ και τους πολίτες, σε ετήσια συχνότητα, παραμένει σταθερό και αδιατάραχτο, ακόμη και υπό την αφόρητη πίεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, κυριάρχησε στα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως στα δυτικά, για πολλές ώρες. Είναι περίπου βέβαιο ότι η… αποκρυπτογράφηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος παραμένει “άλυτο μυστήριο” για τη… δημοκρατική Δύση. Εκείνος, ένας όχι και τόσο φίλος της Δημοκρατίας και του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου, να έχει καταφέρει αν διατηρεί σε δυσθεώρητα ύψη την αποδοχή του στη ρωσική κοινωνία. Και να συνεχίζει να… παίζει με τις διεθνείς ισορροπίες, όπως έκανε στο παρελθόν μονάχα η Αμερική. Λες και έχει διαβάσει καλύτερα τα… απομνημονεύματα του Χένρι Κίσινγκερ.

Ο Πούτιν υπηρετεί με συνέπεια μια συγκεκριμένη στρατηγική επιδίωξη. Να καταγραφεί ως ο… αναθεωρητής της Ιστορίας. Της Ιστορίας όπως τη μάθαμε τις τελευταίες δεκαετίες, με αναγκαστικό συγγραφέα τη Δύση, η οποία εξήλθε νικήτρια από τον πολυδεκαετή Ψυχρό Πόλεμο, οδηγώντας μάλιστα σε διάλυση και διαμελισμό την άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση.

Ως πρώην πράκτορας της KGB, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει καλά να κρύβει τα συναισθήματά του. Όταν λοιπόν χαμογελάει, κάτι… δεν πηγαίνει καλά για τους αντιπάλους του. Αυτό άλλωστε άφησε να διαφανεί και από τις απαντήσεις του. Δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι και εκ νέου υποψήφιος το 2024, προβλέπει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τζο Μπάιντεν όπως… την εποχή Ομπάμα, εμφανίζεται συγκρατημένος για το εμβόλιο και την πανδημία, και σημειώνει ότι, αν οι υπηρεσίες της χώρας του ήθελαν να απαλλαγούν από τον Αλεξέι Ναβάλνι θα… είχαν τελειώσει τη δουλειά.

Ως γνωστόν, κάθε λαός έχει τον ηγέτη που του ταιριάζει. Και ο ρωσικός λαός δεν θα μπορούσε να θεραπεύσει την ταπείνωση του πρόσφατου παρελθόντος, χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος