Ο Τραμπ, ο Πενς, ο Ερντογάν και τα… χαμόγελα του Γκιουλέν


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, το σύστημα λειτουργεί όπως πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ακόμη και με έναν… μη ισορροπημένο Πρόεδρο, όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το παράδειγμα της ρητορικής… κακοποίησης του Ταγίπ Ερντογάν είναι εξόχως ενδεικτικό και χαρακτηριστικό. Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σημειολογικά στην επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ, εξήγησε στον σουλτάνο ότι θα πρέπει να επιλέξει. Είτε τη Ρωσία και το πυραυλικό σύστημα-φετίχ των S-400, είτε την Αμερική και το ΝΑΤΟ.
Φυσικά, δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να εκδιωχθεί η Τουρκία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η έμμεση απειλή ωστόσο έχει τη σημασία της. Ειδικά αν προσθέσει κανείς σε αυτή τη…, βία που ασκείται στην τουρκική οικονομία από τις διεθνείς αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης.
Η εικόνα ενός ενδιαφέροντος και σύνθετου μωσαϊκού, συμπληρώνεται από το… χαμόγελο που ήδη μπορεί να διακρίνει κανείς στο πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν, στη μακρινή Πενσιλβάνια.
Προ μηνών, ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτούσε την έκδοσή του. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν τα δεινά για την τουρκική οικονομία.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής