Ο Τζο Μπάιντεν μισό βήμα πριν το… μοιραίο λάθος (επιλογής Αντιπροέδρου)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στο Οβάλ Γραφείο κρατούν την ανάσα τους και προσεύχονται… Η φημολογία των τελευταίων ωρών, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι δυο τους, ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να κάνει την έκπληξη και να επιλέξει την Κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ ως υποψήφια Αντιπρόεδρό του, ενδεχομένως λειτουργήσει ως… αυτοανάφλεξη για την “επιστροφή” της καμπάνιας Τραμπ. Και τη μετατροπή των εκλογών του Νοεμβρίου σε θρίλερ.

Η 48χρονη αξιόλογη πολιτικός είναι ένα από τα νέα και υποσχόμενα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Έδειξε και… τσαμπουκά, όταν τα έβαλε σε πλείστες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής του έργου της. Στο Μίσιγκαν που, το 2016, πρακτικά έκρινε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η απρόσμενη ήττα της Χίλαρι Κλίντον, χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Και μαζί τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται την Ουίτμερ για να κερδίσει το Μίσιγκαν. Και μαζί της, αντί για την Καμάλα Χάρις ή έστω τη Σούζαν Ράις, δεν προσθέτει δυναμική επέλασης σε άλλες κρίσιμες Πολιτείες, ή διείσδυσης σε κοινά-στόχους, όπως τους Λατίνους και τους Αφρο-Αμερικανούς.

Μια επιλογή συμβιβασμού. Που μπορεί να αποδειχτεί το μοιραίο λάθος για τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ “μαζεύει” τη μεταξύ τους διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος