Ο Τζο Μπάιντεν άνοιξε το δρόμο για την… πρώτη γυναίκα Πρόεδρο των ΗΠΑ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το απόλυτο όνειρο έχει το πρόσωπο της Μισέλ Ομπάμα. Η περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση ωστόσο επιμένει ότι η Καμάλα Χάρις είναι η επικρατέστερη να γράψει Ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του debate με τον Μπέρνι Σάντερς, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε απόλυτα γι’ αυτό που όλοι υποψιάζονταν. Θα επιλέξει μια γυναίκα για υποψήφια Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, εφόσον κερδίσει εκείνος το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς.

Θα κερδίσει το χρίσμα, όπως είναι πλέον περίπου δεδομένο. Και θα προτείνει γυναίκα. Με τις πιθανότητες να δείχνουν τη Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, που πριν από μια εβδομάδα τον στήριξε ανοικτά, ενισχύοντας τη θυελλώδη επικράτησή του στη “μικρή” Σούπερ Τρίτη, που ουσιαστικά έκρινε την εσωκομματική μάχη με τον Μπέρνι Σάντερς.

Μετά τη δήλωση του Μπάιντεν στο debate, το timeline του Twitter του γέμισε με φωτογραφίες της Καμάλα Χάρις, και τη σχετική προτροπή. Όλοι κατάλαβαν. Και χαμογέλασαν.

Το σημείο καμπής στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, ήταν η στρατηγική επιλογή να παρουσιαστεί ως “γέφυρα”. Για τις γενιές που έρχονται και θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, με τον ίδιο να τους ανοίγει το δρόμο. Έχει άλλωστε αφήσει να εννοηθεί ότι, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ τον φετινό Νοέμβριο, δεν θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, μετά το 2024.

Αυτό σημαίνει ότι, όποιας βρεθεί δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο, ως Αντιπρόεδρος, θα έχει το προβάδισμα για να τον διαδεχθεί. Στην περίπτωση της Καμάλα Χάρις, εφόσον οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη επιλογή, η “γυάλινη οροφή” αρχίζει ήδη να ραγίζει.

Και η Αμερική ανυπομονεί για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην Ιστορία της.

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος