Ο Σκουρλέτης κατηγορεί τη (σημερινή) ΝΔ ότι "στεγάζει ακροδεξιά στοιχεία, που διαμορφώνουν την ταυτότητά της"


 
Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση»
Π. Σκουρλέτης: Ακροδεξιοί θα επιχειρήσουν να αμαυρώσουν την εθνική επέτειο, καλώ τη Νέα Δημοκρατία να αποστασιοποιηθεί και να περιφρουρήσει τον εορτασμό
Εκτιμώντας ότι ακροδεξιές δυνάμεις προετοιμάζουν επεισόδια κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αποστασιοποιηθεί από τέτοια φαινόμενα και να περιφρουρήσει τον εθνικό εορτασμό. Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρλέτης στηλίτευσε τα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και κάλεσε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να υψώσουν τοίχο στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ
Επίκεινται οργανωμένα επεισόδια από ακροδεξιές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της εθνικής επετείου
«Τη Δευτέρα είναι 25η Μαρτίου. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν οργανωμένοι ακροδεξιοί θύλακες οι οποίοι θα προσπαθήσουν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα. Δεν τους ακολουθεί ο κόσμος. Ο κόσμος πηγαίνει χαρούμενος στις παρελάσεις, βλέπει τα παιδάκια του να κάνουν παρέλαση, τη μαθητική νεολαία. Είναι μία γιορτή. Αν έχει και καλό καιρό μετά θα βγουν οικογενειακώς. Παρόλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ήδη τα πρόθυμα κανάλια τα οποία θα πάνε να καλύψουν μία, δύο, τρεις, τέσσερις πόλεις στην Ελλάδα και θα δούμε τη Δευτέρα το απόγευμα τέτοιου είδους, δήθεν φαινόμενα λαϊκής αγανάκτησης. Θα πρόκειται για άλλη μία εικονική πραγματικότητα. Και θέλω να καλέσω από δω, από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ1, τη Νέα Δημοκρατία εκ των προτέρων να αποστασιοποιηθεί και να καλέσει τις δυνάμεις της να αποστασιοποιηθούν από εκείνους οι οποίοι σκέφτονται να προβούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Να τις καταγγείλει και να περιφρουρήσει τον εθνικό εορτασμό. Δεν είναι καμία “δίκη προθέσεων”, αλλά βλέπουμε ότι συστηματικά επιχειρούν – θα το επιδιώξουν και μέχρι τις ευρωεκλογές – να καλλιεργούν ένα τέτοιο ζήτημα και δυστυχώς η Αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στη διχαστική ρητορική, επενδύει στη μισαλλοδοξία, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι ουσιαστικά με αυτή της την πρακτική ανοίγει το δρόμο στην Ακροδεξιά».
Ο κόσμος έχει ανάγκη να συζητήσει επί της ουσίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, πάνω από 50 εκδηλώσεις έχουν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα
«Ως γραμματέας του κόμματος είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι από την ημέρα που ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών έχουν γίνει είτε με παρουσία κυβερνητικών στελεχών είτε με παρουσία κεντρικών πολιτικών στελεχών του κόμματός μας, πάνω από πενήντα εκδηλώσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Τα φώτα της δημοσιότητας στάθηκαν σε δέκα – δεκαπέντε περιπτώσεις όπου υπήρξε οργανωμένη και καθοδηγούμενη παρουσία ανθρώπων που δεν ξεπερνάνε τα δάχτυλα των δύο χεριών. Προχθές στην Βέροια, δέκα άνθρωποι ήταν. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν εκεί πέρα τα γνωστά Μέσα τα οποία αναπαράγουν και δημιουργούν μία αίσθηση αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Δεν μας φοβίζει αυτό, ίσα-ίσα θεωρούμε ότι μας δίνει την ευκαιρία να μιλάμε για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Το έχει ανάγκη ο κόσμος να συζητήσει επί της ουσίας. Εκείνο όμως το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι επιλήψιμο και καταδικαστέο είναι όταν η Αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταδικάζει αυτές τις πρακτικές. Δεν λέω ότι τις οργανώνει, αλλά σίγουρα τις ανέχεται και τις ενθαρρύνει με τις πολιτικές της τοποθετήσεις». […] «Είδατε κάποια ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ευθέως να καταδικάζει αυτές τις πρακτικές; Αντίθετα, υπήρξε μία τέτοια πολιτική κριτική που ουσιαστικά “έκλεινε το μάτι” σε όσους πηγαίνουν εκ συστήματος και προκαλούν τέτοιου είδους γεγονότα και καταστάσεις».
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
«Δεν πιστεύω ότι απλά και μόνο θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα. Δεν είναι αυτό μια υπεραισιόδοξη, υποκειμενική εκτίμηση. Είναι μία αίσθηση η οποία δημιουργείται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο, αλλά κυρίως από έναν διάλογο ο οποίος βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Θεωρώ ότι στην φαρέτρα μας έχουμε μία υπεροπλία επιχειρημάτων για να πείσουμε τον κόσμο και να αποδείξουμε ότι η χώρα, αργά αλλά σταθερά, βαδίζει σε έναν διαφορετικό δρόμο. Έναν διαφορετικό δρόμο από αυτές τις πολιτικές που είχαμε γνωρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα».
Αμφίπλευρη η προσπάθεια διεύρυνσης για την αριστερή-προοδευτική συμμαχία
«Δεν έχουμε μια μονοδιάστατη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Έχουμε μία προσπάθεια διεύρυνσης η οποία κατατείνει, φιλοδοξεί, να δημιουργήσει μια ευρύτατη προοδευτική, αριστερή συμμαχία, έναν αριστερό-προοδευτικό πόλο, ο οποίος μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις από το χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση, ένα διαφορετικό σχέδιο για την εποχή μετά τα μνημόνια, τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη». […] «Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κάποια από τα παλαιά κόμματα του κεντροαριστερού χώρου. Είμαστε μία διακριτή δύναμη, η μεγαλύτερη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς. Με όρους ισοτιμίας συνδιαλεγόμαστε με άλλες κινήσεις και προσωπικότητες. Ακριβώς γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ευρύτατη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στην επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς και απέναντι σε μια ενδεχόμενη ενίσχυσή της, αλλά ταυτόχρονα να καταθέσει και έναν χάρτη διαφορετικό, να σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα».
Για την στάση του ΚΙΝΑΛ
«Η στάση του ΚΙΝΑΛ πρέπει να προβληματίζει πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα στελέχη και τους ψηφοφόρους αυτού του χώρου. Διότι βλέπετε ότι προτάσσει – και αυτό δεν εκπλήσσει, αλλά είναι πολιτικά τραγικό –την στρατηγική ήττα της Αριστεράς, την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Μα στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις δεδομένες στιγμές σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι λοιπόν η πρόταση της κυρίας Γεννηματά. Όχι απλώς “κλείνει το μάτι”, αλλά ουσιαστικά έχει στρέψει το πρόσωπό της προς τη Νέα Δημοκρατία».
Για την Νέα Δημοκρατία
«Δυστυχώς, μετά την προεδρία Σαμαρά ολοένα και περισσότερο καθιερώνεται σαν μια δύναμη λιγότερο ευρωπαϊκή, σαν μια δύναμη πλέον που, όχι απλά στεγάζει ακροδεξιά στοιχεία, αλλά υιοθετεί και απόψεις ακροδεξιές οι οποίες διαμορφώνουν τη σημερινή της ταυτότητα».
Να υψωθεί τοίχος απέναντι στα εντεινόμενα φαινόμενα ρατσιστικών επιθέσεων
«Το τελευταίο διάστημα έχουμε μία επανεμφάνισή τους. Και πριν από μερικά χρόνια είχαμε τέτοιες επιθέσεις οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν καθοδηγούμενες από την Χρυσή Αυγή. Κατ’ επανάληψη στα δελτία ειδήσεων βλέπαμε οργανωμένες επιθέσεις των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου. Με αφορμή μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή, η οποία υιοθετεί μία ρατσιστική διάλεκτο, καλλιεργεί μία ρατσιστική και συντηρητική, τελικά, λογική, είναι επακόλουθο το να βλέπουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Νομίζω ότι πρέπει όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να μιλήσουμε ξεκάθαρα και να υψώσουμε έναν τοίχο απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, όπως και αν εκφράζεται αυτός. Γιατί είναι πάρα πολλά τα πρόσωπα αυτής της αντίληψης και το βλέπουμε να εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους, όπως με το να αρνούνται σε μικρά παιδιά να φοιτήσουν στα σχολεία, απλά και μόνο με βάση το γεγονός της διαφορετικής καταγωγής τους. Κι αυτό είναι απάνθρωπο το λιγότερο». […] «Δυστυχώς, όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα και το υπογραμμίζω το δυστυχώς, εκ μέρους του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στελέχη της τα οποία ανοιχτά φλερτάρουν, υιοθετούν τέτοιου είδους ρατσιστικές αναφορές».

Best Of

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...

Ρένα Δούρου: Οι ανισότητες βαθαίνουν

“Σήμερα ζούμε την επιστροφή των φαντασμάτων του χθες, του...

Μητσοτάκης: Εφαλτήριο προόδου για την Ελλάδα η ψηφιακή εξέλιξη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κώστας Τσουκαλάς στο Mega, για συντάξεις και ακρίβεια

Του Μανώλη Κομνηνού   Στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", με τον Ντίνο...

Γ. Λακόπουλος: Η αυτοακύρωση Τσακαλώτου

Γράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Πηγή: ieidiseis.gr Ίσως είναι χολωμένος: το κόμμα...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την κυβέρνηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από...

Δημήτρης Χατζηνικόλας και Βασίλης Ταλαμάγκας συζητούν για τον κόσμο γύρω μας, που αλλάζει και μας επηρεάζει

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Δημήτρης Χατζηνικόλας και ο Βασίλης Ταλαμάγκας...

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στη Φαίη Μαυραγάνη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Του Μανώλη Κομνηνού Ο Κωνσταντίνος Φίλης ήταν καλεσμένος της Φαίης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κώστας Τσουκαλάς στο Mega, για συντάξεις και ακρίβεια

Του Μανώλη Κομνηνού   Στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα ήταν καλεσμένος το πρωί του Σαββάτου ο Κώστας Τσουκαλάς. Ο καλός...

Γ. Λακόπουλος: Η αυτοακύρωση Τσακαλώτου

Γράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Πηγή: ieidiseis.gr Ίσως είναι χολωμένος: το κόμμα του αναγνωρίζει ότι «αδίκησε τη μεσαία τάξη», κάτι που εσωκομματικά κάποιοι χρεώνουν στον ίδιο… Μπορεί να...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την κυβέρνηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του στην εκπομπή...