• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο ρόλος της Μοσάντ στη δολοφονία Σολεϊμανί

 Ο ρόλος της Μοσάντ στη δολοφονία Σολεϊμανί

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Όταν η ανθρωπότητα ξύπνησε το πρωί της Παρασκευής με τον τρόμο του αντίκτυπου της δολοφονίας του Κασίμ Σολεϊμανί από την Αμερική, το μυαλό όλων πήγε… στο Ισραήλ. Το Ιράν άλλωστε θεωρεί διαχρονικά το Τελ Αβίβ… συνοδοιπόρο της Ουάσινγκτον, και ο ίδιος ο δολοφονηθείς αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης συνήθιζε να απειλεί αμφότερα τα δυο έθνη.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρισκόταν στην Αθήνα, για τον αγωγό EastMed και αναχώρησε εσπευσμένα για το Ισραήλ, αφού πρώτα… χειροκρότησε τη γενναιότητα Τραμπ να τερματίσει τη ζωή του Σολεϊμανί, κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει κανένας από τους προκατόχους του στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν τα… σενάρια συνωμοσίας, για το πώς κατάφεραν να εντοπίσουν οι ΗΠΑ τη θέση του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, και να τον εκτελέσουν με την πυραυλική επίθεση μέσω drone. Κάπου εκεί, μπήκε στην εξίσωση ο παράγοντας… Μοσάντ. Η θρυλική Μυστική Υπηρεσία του Ισραήλ, πιθανότατα με το αρτιότερο δίκτυο πληροφόρησης στη γύρω περιοχή… τουλάχιστον.

Και ένα βίντεο με τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, να υποστηρίζει τον Οκτώβριο, δηλαδή περίπου δυο μήνες πριν από την εκτέλεση Σολεϊμανί, ότι οι υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν “λοκάρει” τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, κάτι που γνώριζε και ο ίδιος. Και αρκούσε ένα λάθος από την πλευρά του, για τη… γνωστή συνέχεια.

Το… λάθος έγινε. Και εφόσον πράγματι η Μοσάντ είχε κεντρικό ρόλο σε όσα προηγήθηκαν, για να φτάσουμε στη δολοφονία του στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, είναι βέβαιο ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαμογελάει με νόημα, για το… δώρο που του έγινε ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου στο Ισραήλ.

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος

Διαβάστε Ακόμα...