Ο Πομπέο φτιάχνει προφίλ… επόμενου Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η παρουσία του στην περιοχή μας… ενδιαφέρουσα. Ο Μάικ Πομπέο προσπέρασε την Τουρκία, επισκέφτηκε την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα, επιλέγοντας μάλιστα συμβολικά να μείνει στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο επικεφαλής του State Deparment είναι με συνέπεια η σταθερά του “βαθέως κράτους” στις ΗΠΑ, την τετραετία διακυβέρνησης Τραμπ. Πολιτικός με βαθιές ρίζες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κράτησε στα χέρια του τα ηνία της CIA, προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Προφανώς… καταλαβαινόμαστε.

Ο Μάικ Πομπέο οικοδομεί μεθοδικά το προφίλ του… επόμενου Τραμπ. Κερδίζει ζωτικό χώρο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2014, ανεξαρτήτως του αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, στη μάχη της κάλπης της 3ης Νοεμβρίου.

Πιθανότατα ο Μάικ Πομπέο θα διεκδικήσει εντός της επόμενης διετίας την έδρα του Κάνσας στη Γερουσία. Ως αναγκαίο βήμα, για να διεκδικήσει κάποια στιγμή μελλοντικά την Προεδρία των ΗΠΑ. Ή, σε κάθε περίπτωση, να επηρεάσει τη διεκδίκησή της.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος