• 25 Οκτωβρίου, 2020

Ο Ομπάμα και η κληρονομιά του “Μπόμπι” (Κένεντι)

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το βράδυ της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στάθηκε στην καρδιά του γκέτο, περιστοιχισμένος και απέναντι από έξαλλους Αφρο-Αμερικανούς, για να εκφωνήσει μια από τις εμβληματικότερες ομιλίες που εμπνεύστηκε το μυαλό ενός ανθρώπου. Χωρίς γραπτό κείμενο μπροστά του. Από την καρδιά του.

Νωρίτερα, είχε φροντίσει να ταξιδέψει στο μέλλον της ανθρωπότητας τα “Νέα Σύνορα” μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, κατανόησης και αλληλεγγύης, με όχημα τον φωτογενή αδελφό του, τον οποίο οδήγησε μέχρι το Οβάλ Γραφείο.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι, άγρια δολοφονημένος και εκείνος, όπως ο αδελφός του και Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υπήρξε η μεγαλύτερη “χαμένη ευκαιρία” της ανθρωπότητας, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Η αμέσως επόμενη, λόγω της ατελούς εξέλιξης της διαδρομής του στον Λευκό Οίκο, ήταν ο… Μπαράκ Ομπάμα.

Ίσως γι’ αυτό, ένα αόρατο νήμα συνδέει τους δυο. Και ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με την πρωτοβουλία του να αναζητεί νέους ηγέτες παντού στον πλανήτη, να αναγνωρίζει την υπεροχή των γυναικών, και να προσφέρει ένα διαρκές, διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής ταυτότητας, μοιάζει να συνεχίζει την κληρονομιά του “Μπόμπι”.

Η “αλλαγή” και η “πρόοδος”. Δυο τόσο… επικίνδυνες λέξεις.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...