Ο Ομπάμα επέλεξε τη διάδοχο της ελπίδας…

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Χαμένος μέσα στη γοητεία της αυτοεπιβεβαίωσης, και της διαφύλαξης της υστεροφημίας του, ακόμη και με όρους… αναδιατύπωσης της Ιστορίας, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τις μικρές και σπάνιες εκείνες στιγμές, που μας θυμίζουν γιατί ήταν το πρόσωπο στον καθρέφτη της ελπίδας, στη διαδρομή για τον Λευκό Οίκο, το 2008.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και απασχολημένος με την προβολή του βιβλίου του “A Promised Land”, πήρε θέση για ένα από τα περισσότερο φωτογενή και συγκρουσιακά πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος και της σημερινής Αμερικής. Τη νεαρή Βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, εκείνη την οποία αρκετοί αδαείς στην Ελλάδα θεωρούν… σοσιαλίστρια, ενώ στην πραγματικότητα κληρονομεί την κοινωνική βάση του Μπέρνι Σάντερς και την… πηγαίνει πιο μακριά.

Η “μικρή σερβιτόρα” είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός στη σημερινή Αμερική, με όρους διείσδυσης στα social media, στις νεώτερες ηλικίες και ενδιαφέροντος για όσα έχει να πει. Είναι προφανές ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει στο πρόσωπό της… τον εαυτό του, με μάλλον αυθόρμητα μεγαλύτερη ορμή.

Μπορεί λοιπόν να μην συμφωνεί με θέσεις που είναι ακραίες, ζήτησε ωστόσο από το Δημοκρατικό Κόμμα να την αγκαλιάσει, να μην την περιθωριοποιεί και να τη διευκολύνει να διευρύνει την ατζέντα της, καθώς αποδεδειγμένα συναρπάζει τις μάζες.

Όπως εκείνος. Αλλά με την υπεροχή ταλέντου μιας νέας γυναίκας. Η διάδοχος της ελπίδας… έφτασε, και με την εγκριτική υπογραφή του “προφήτη” της Αλλαγής. Ο οποίος συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι στο παρελθόν… την υπονόμευε.

 

 

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας