Ο Νίκος Ελευθερόγλου προτρέπει τη ΝΔ να μην εφησυχάζει, γιατί "δεν κέρδισε ακόμη τις εκλογές"


 
Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Είχα βρεθεί σε αρκετές τηλεοπτικές αναμετρήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί διαπίστωνα, ακόμη και προτού προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν καταλάβαιναν ποια νάρκη ήταν έτοιμοι να πατήσουν.
Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ένας λαός που έχει δεχτεί μια σειρά από… καρπαζιές από τους ισχυρούς της Ευρώπης έψαχνε μια σανίδα σωτηρίας για να κρατηθεί. Ηταν ο ελληνικός λαός ένας λαός που ζούσε τις συνέπειες ενός πολέμου, που με θλίψη και οργή διαπίστωνε ότι αυτή η Ευρώπη της αλληλεγγύης που του υπόσχονταν μετατρεπόταν σε μια Ευρώπη τιμωρό και του στερούσε τα όνειρα και την ελπίδα.
Αυτό είχε εξοργίσει και θυμώσει πολλούς. Οι σημερινοί κυβερνώντες πίστεψαν ότι όλη αυτή η οργή ήταν θέμα οικονομικό. Γι’ αυτό και έστρεψαν την προσοχή τους στο πώς θα βελτιώσουν νούμερα και αριθμούς. Πώς θα δώσουν επιδόματα στους αδυνάμους, ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιώσουν τα πράγματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πολίτες.
Δεν κατάλαβαν όμως ότι σε αυτήν την εποχή που ζούμε οι εκλογές δεν κρίνονται στην οικονομία. Σε έναν λαό που έχει υποστεί την απαξίωση εν σώματι η οικονομία είναι ένα από αυτά που τον απασχολούν.
Στις εποχές της κρίσης τα ταυτοτικά στοιχεία και η υπερηφάνεια αποτελούν ίσως από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την κρίση των πολιτών. Και σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ότι διαθέτει ανακλαστικά. Χειρίστηκε όλο το ζήτημα του Σκοπιανού με αυτοκτονικό τρόπο. Υπέκυψε στους χειρισμούς του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.
Δεν έκανε κανέναν διάλογο με τα κόμματα. Δεν αναζήτησε συμμαχίες. Δεν ενημέρωσε κανέναν για τις προθέσεις και τις αποφάσεις του. Δεν απευθύνθηκε στον λαό για να τον ακούσει. Εγκλωβίστηκε στον στόχο της λύσης, αλλά δεν ερμήνευσε σωστά το αίσθημα της κοινωνίας.
Ακόμη και καλόπιστα να δούμε τις προθέσεις του, δεν μπορούμε να δώσουμε λογική εξήγηση για τους χειρισμούς του. Ακόμη και η λογική που είχε να χαρακτηρίσει συλλήβδην φασίστες όσους διαμαρτύρονταν στα συλλαλητήρια για το όνομα ήταν ακόμη ένα λάθος τακτικής, αλλά και στρατηγικής.
Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ του 3% το θέμα της Μακεδονίας να μη σήμαινε τίποτα. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ του 36% είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Δεν το μέτρησαν σωστά και όσα συνέβησαν στις παρελάσεις ήταν τα επίχειρα της έλλειψης σεβασμού στις ευαισθησίες ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
Φοβούμαι ότι στην κυβέρνηση, περπατώντας στο… ναρκοπέδιο, πάτησαν τη νάρκη. Το ένα το πλήγμα είναι μοιραίο ότι θα φανεί στην κάλπη. Θα έλεγα όμως στους πανηγυρίζοντες από τα παθήματα του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίγουν… σαμπάνιες. Εάν θεωρούν ότι μόνο με αυτό θα κερδίσουν τις εκλογές, πλανώνται. Από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Γι’ αυτό ας μην εφησυχάζουν καθήμενοι πάνω στις δάφνες των παρελάσεων. Ας ξυπνήσουν και ας χαράξουν εθνική στρατηγική. Οι κραυγές και οι διαμαρτυρίες είναι ικανές να ανατρέψουν τον αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανές και αναγκαίες για να σε φέρουν και να σε κρατήσουν στην εξουσία. Και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν.
Διότι στις εξέδρες των επισήμων αργά ή γρήγορα θα καθίσουν κι αυτοί. Για αυτό το ξαναλέμε: Ας μην εφησυχάζουν. Δεν κέρδισαν ακόμη τις εκλογές.

Best Of

Κικίλιας: Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς

Στα φετινά εντυπωσιακά επίπεδα των ταξιδιωτικών εσόδων, στη ψήφο...

Μάχες χαρακωμάτων για τον Δήμο Χαλανδρίου, ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δήμος Χαλανδρίου εξελίσσεται σε έναν από...

Η νεολαία δίπλα στον Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Την άνεση που τον διακρίνει στη σχέση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για το εκσυγχρονιστικό μέτρο κατά των αποδείξεων-μαϊμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Γιάννης Παπαγιάννης ήταν καλεσμένος του Γιώργου...

Μαρία Καρακλιούμη και Διονύσης Μαρίνος συζητούν για το πώς μπορούμε να φρενάρουμε την (εθνική) φθορά

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια συζήτηση που έδωσε αφορμές για τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Οίκο των Σαούντ, συνιστά μια ντροπιαστική υπόκλιση της ισχυρότερης...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Κατερίνα Παναγοπούλου είπε ένα μεγάλο "ευχαριστώ", στους τηλεθεατές που της χάρισαν μια ακόμη...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι επιεικής με την εποχή μας. Με την ατυχή συγκυρία να...