Ο Μπαράκ Ομπάμα και “η μάχη απέναντι στο μίσος”

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, με εκείνους που επιχειρούν να καταγράψουν τις διεθνείς εξελίξεις, η είδηση περί της σκληρής κριτικής του Μπαράκ Ομπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω στοχευμένων διαρροών, έκρυψε την ουσία.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έμπειρος campaigner και με προχωρημένο κοινωνικό αισθητήριο, κατανόησε ότι στη δεδομένη συγκυρία μπορεί να… βγει από τη σκιά και να προσδιορίσει το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Τότε που, με εκφραστή τον Τζο Μπάιντεν, μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ σε “Πρόεδρο μιας θητείας”. Ένα ιστορικό οξύμωρο που η Αμερική έχει να ζήσει από το 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον δεν επέτρεψε στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο να έχει μια δεύτερη θητεία στο Οβάλ Γραφείο.

Η ουσία της διαρροής για την κριτική Ομπάμα στον Τραμπ, εστιάζεται στον πυρήνα του ηθικού διακυβεύματος της αναμέτρησης του Νοεμβρίου. Τη μάχη με το μίσος και τον διχασμό, που ταλαιπώρησε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Φυσικά, αντίστοιχη ταλαιπωρία έχει υποστεί και η Ευρώπη. Και η Ελλάδα μας, πολύ περισσότερο. Με “εισοδηματίες” του μίσους και του εθνικού διχασμού, να δηλητηριάζουν την ψυχολογία των Ελλήνων. Για να… περνούν εκείνοι καλά.

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας