• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Μπέρνι Σάντερς… προσπέρασε

 Ο Μπέρνι Σάντερς… προσπέρασε

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Φαινόταν εδώ και καιρό. Τελικά, το έκανε… Ο Μπέρνι Σάντερς προσπέρασε τον Τζο Μπάιντεν στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN. Ακόμη και με μικρή διαφορά, ακόμη και εντός του στατιστικού λάθους. Η σχετική τάση ωστόσο έχει καταγραφεί και σε άλλες μετρήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, από τη στιγμή που ο βετεράνος Γερουσιαστής του Βερμόντ εξασφάλισε την υποστήριξη της… μικρής σταρ, Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του CNN, ο Μπέρνι Σάντερς βρίσκεται στο 27%, με τον Τζο Μπάιντεν στο 24%, και ενώ στην προηγούμενη μέτρηση… κολυμπούσε πέριξ του 20%.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Μπέρνι Σάντερς έχει… προσπεράσει το ψυχολογικό όριο του 20% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και πρακτικά είναι ο μόνος που απειλεί το απόλυτο φαβορί Τζο Μπάιντεν.

Η εξήγηση βρίσκεται, μεταξύ άλλων, σε μια παραμετροποίηση της πρόθεσης ψήφου της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ο μόνος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτός του Τζο Μπάιντεν, που αλιεύει ψήφους από τη δεξαμενή των Αφρο-Αμερικανών.

Τη δεξαμενή που το 2008 και το 2012 χάρισε την Προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα. Και το 2016… τη στέρησε από τη Χίλαρι Κλίντον.

 

 

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...