Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου αναφέρεται στην "πραγματική ήττα Τσίπρα"


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 
Δυστυχώς για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι στην κομματική τους κουλτούρα δεν έχουν μάθει να χάνουν. Η δημοκρατία, σε αντίθεση με τα ψυχροπολεμικά καθεστώτα του ανατολικού δήθεν «σοσιαλισμού», φέρνει απρόσμενες ανατροπές. Οσο εύθραυστο καθεστώς κι αν είναι το κοινοβουλευτικό, επιτρέπει στην κοινωνία, καλύτερα από οιοδήποτε άλλο, να προσαρμόζεται ταχύτερα και καλύτερα όταν υπάρχει ανάγκη.
Μια τέτοια στιγμή, κατά την οποία η πολιτική οδηγεί σε ανατροπή, είναι αυτή που προέκυψε από την κάλπη των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό μάλιστα με τις δύο αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Κανείς, φαντάζομαι, δεν θα τολμήσει να πει, αυτή τη φορά, ότι οι πολίτες δεν έχουν σκεφτεί προσεκτικά την επιλογή που έκαναν: να καθηλώσουν δηλαδή τον κ. Τσίπρα και να δώσουν μια μεγάλη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες επιλέγουν μια νέα ισορροπία και μια νέα προοπτική.
Ο σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαφανίζεται. Οταν οι βουλευτικές εκλογές θα έχουν επιβεβαιώσει την πολιτική αλλαγή, θα κληθεί να γίνει μια καλή αξιωματική αντιπολίτευση. Ξέρω πως οι περισσότεροι μεταξύ μας κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης. Φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που είθισται να έχει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, σε ό,τι αφορά την πολιτική προοπτική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, στις ώρες που ακολουθούν, να το ξεκαθαρίσει. Τρόποι υπάρχουν.
Ο πρώτος –και αυτή τη στιγμή ο καλύτερος– είναι η σύντομη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές και η δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα εμποδίσει τον κ. Μητσοτάκη στην εφαρμογή του προγράμματός του. Υπάρχει τουλάχιστον ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μνημόνια τελείωσαν. Χρειάζεται πραγματικός μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν χρειαζόμαστε μια οποιαδήποτε αύξηση του ΑΕΠ, αλλά πολλούς σπινθήρες σε όλο το πλάτος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με επενδυτικό βάθος, βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών, καλύτερες αμοιβές για τις υπηρεσίες των επαγγελματιών, υψηλότερη απόδοση για το κεφάλαιο.
Η πρωτιά Μητσοτάκη στη χθεσινή κάλπη, όταν θα έχει επιβεβαιωθεί στη Βουλή, θα πρέπει να κερδίσει ακόμη ένα μεγαλύτερο στοίχημα. Η αγαθή δύναμη της εξουσίας είναι η μετατροπή της πολιτικής ηγεμονίας σε μια συθέμελη κίνηση αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σώμα. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, κανείς δεν θα μας σώσει. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πείσει τους πολλούς ότι μπορούν να επιτύχουν εκεί που μόνον συμφορές τους βρήκαν. Η πραγματική ήττα Τσίπρα είναι δουλειές – δουλειές – δουλειές.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι