Ο Μπάιντεν βρήκε τη δική του “Κέλιαν Κόνγουεϊ’ (για να του χαρίσει την Προεδρία)

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Το καλοκαίρι του 2016, λίγο μετά το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που του έδωσε και επισήμως το χρίσμα για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια κεντρική αλλαγή στην ομάδα του, που προσεγγίστηκε ως εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.

Στη θέση του Πολ Μάναφορτ, τη διεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας ανέλαβε η Κέλιαν Κόνγουεϊ. Ένα από τα πιο χαρισματικά μυαλά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ρίχτηκε στην αρένα με μια σχεδόν αδιανόητη προσδοκία. Να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2016, όταν η Κέλιαν Κόνγουεϊ ανέλαβε την ευθύνη της καμπάνιας Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον είχε προβάδισμα σχεδόν 15% στις δημοσκοπήσεις. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ιστορία θα γράψει ότι, μια γυναίκα, η Κέλιαν Κόνγουεϊ, έκανε Πρόεδρο της Αμερικής έναν… μισογύνη. Χάρη στο σύνθημα της “ξεχασμένης κοινωνίας”, και τη στρατηγική επιλογή να επικεντρωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε Πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια, που φάνταζαν χαμένες από χέρι, ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate κατάφερε να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, παρά την ήττα του από τη Χίλαρι Κλίντον στη λαϊκή ψήφο.

Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκει τη δική του… “Κέλιαν Κόνγουεϊ”, στο πρόσωπο της Τζιν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον. Μιας από τις… μαθήτριες της dream team του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς βρέθηκε στο πλευρό του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ στην καμπάνια του 2012, ενώ πρόσφατα “έτρεξε” τον Μπέτο Ο’ Ρουρκ, την υποστήριξη του οποίου… χάρισε την κρίσιμη στιγμή στον Τζο Μπάιντεν.

Η Ο΄Μάλεϊ Ντίλον αντικαθιστά τον Γκρεγκ Σουλτς, ο οποίος θα παραμείνει σε κεντρικό ρόλο στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν. Και όλοι ελπίζουν ότι, η Ιστορία… θα επαναληφθεί.

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας