Ο Μιτ Ρόμνεϊ πιέζεται να… σώσει την τιμή των Ρεπουμπλικανών

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Στο πρόσωπό του, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε τα τελευταία χρόνια έναν εύκολο… σάκο του μποξ. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε επιλέξει να βρεθεί με ένταση απέναντί του, υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην εσωκομματική μάχη του 2016, και έτσι, μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ του… πετούσε βελάκια.

Αρχικά τον κορόιδεψε, όταν τον έπεισε ότι ήταν ο εκλεκτός του για το State Department, για να επιλέξει τελικά τον Ρεξ Τίλερσον ως πρώτο Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του. Στη συνέχεια, τον πολέμησε παρασκηνιακά, αλλά τελικά… συνθηκολόγησε με τη μάχη του Μιτ Ρόμνεϊ για την έδρα της Γιούτα στη Γερουσία. Το… μετά, επιστρέφει τώρα.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι το κεντρικό πρόσωπο που δείχνουν με νόημα όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολιτικοί που μπορούν να διασώσουν την αξιοπρέπεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και να βρεθούν απέναντι από τον Τραμπ, στη δίκη του στη Γερουσία.

Ο άνθρωπος που έχασε το 2012 την Προεδρία των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, πιέζεται να ηγηθεί της… αντίστασης. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει, ούτε ότι η προσπάθειά του θα έχει αποτελέσματα. Μερικές φορές ωστόσο… αρκεί η προσπάθεια.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής