• 18 Ιανουαρίου, 2021

Ο (μεγάλος) συμβιβασμός του Ρόμνεϊ, που αλλάζει το μέλλον της Αμερικής

 Ο (μεγάλος) συμβιβασμός του Ρόμνεϊ, που αλλάζει το μέλλον της Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Το 2012 έχασε δύσκολα από τον Μπαράκ Ομπάμα την εθνική μάχη για τον Λευκό Οίκο. Το 2016, έχασε πανηγυρικά στην εσωκομματική μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και μετά… ήρθαν οι αντιφάσεις. Ο Μιτ Ρόμνεϊ εξελίχτηκε σε “θέμα” για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την τελευταία τετραετία, με τις διαφοροποιήσεις του. Μετά τις εκλογές του 2016, ο Τραμπ του πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών, για να αποδειχθεί τελικά ότι… τον κορόιδευε. Στη σκιά των Ενδιάμεσων Εκλογών του 2018, ο Ρόμνεϊ διεκδίκησε και κέρδισε την έδρα της Γιούτα στη Γερουσία, αφού πρώτα εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό με την ατζέντα Τραμπ.

Μετά την εκλογή του στη Γερουσία, ο Μορμόνος επιχειρηματίας και πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, εξελίχτηκε σε μόνιμο πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Έφτασε στο σημείο ακόμη και να υπερψηφίσει την καθαίρεση του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Με φόντο την επιλογή Τραμπ να δρομολογήσει την αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν και τα συστημικά ΜΜΕ των ΗΠΑ προσδοκούσαν ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα συνέχιζε το… αντάρτικο. Και θα στερούσε από τους Δημοκρατικούς την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, για να εγκρίνουν την αλλαγή.

Οι ελπίδες έσβησαν, όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την επιλογή Τραμπ, πριν από την 3η Νοεμβρίου. Και ουσιαστικά “κλείδωσε” τη νίκη των Ρεπουμπλικανών, σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της Αμερικής, από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο θα διολισθήσει σε περαιτέρω συντηρητική στροφή.

Την ώρα της… κρίσεως, ο Μιτ Ρόμνεϊ σκέφτηκε παραταξιακά. Επιβεβαιώνοντας ότι η μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να… επαναπατρίσει Ρεπουμπλικανούς που του είχαν γυρίσει την πλάτη. Αλλάζοντας την ατζέντα των εκλογών. Και ενισχύοντας τις προοπτικές επανεκλογής του.

Φρίξος Παλαιολόγος

Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...