Ο (μεγάλος) πειρασμός του Τραμπ να… αποσυρθεί (πριν από τις εκλογές)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει, λόγω χαρακτήρα. Από την άλλη, αυτό ακριβώς το εκρηκτικό ταπεραμέντο μπορεί να τον οδηγήσει στην απρόσμενη και εντυπωσιακή απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, πριν από την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Το σενάριο της πιθανολογούμενης απόσυρσης του Ντόναλντ Τραμπ, “σέρνεται” εδώ και εβδομάδες στα αμερικανικά ΜΜΕ. Από ένα σημείο και μετά, για να πλήξει το προφίλ του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, να τον εκνευρίσει και να τον αναγκάσει να κάνει διαρκή και επαναλαμβανόμενα λάθη στην καμπάνια του.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι… μέσα στο μυαλό του δεν σεργιανίζει. Η ήττα από τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο θα τον κατατάξει στους “χαμένους” της Ιστορίας. Στη μικρή, περιφρονητική λίστα των εν ενεργεία Προέδρων των ΗΠΑ, που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν για τη δεύτερη θητεία τους.

Το “εγώ” του Τραμπ δύσκολα θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι να διαχειριστεί την υποχώρηση της παρέμβασής του στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα τον αποτρέψει από το να επηρεάσει την επιλογή υποψηφίου για το 2024. Και επομένως, θα δυσκολέψει την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών της Ιβάνκα Τραμπ.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσυρθεί, και περάσει τη σκυτάλη στον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, δυνητικά θα είναι διπλά κερδισμένος. Αν ο Πενς ηττηθεί, ο Τραμπ θα του χρεώσει την ήττα. Και θα υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν εισέπραξε την εκλογική αποδοκιμασία των Αμερικανών. Αν ο Πενς κερδίσει, ο Τραμπ… θα τον ελέγχει. Και μαζί του θα ελέγχει τη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σενάρια, βέβαια, όλα αυτά…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος