Ο Κώστας Μπακογιάννης ενοχλεί. Το… εμπεδώσαμε

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Αν κάποιος προσγειωνόταν, με την ευκαιρία και του… αστεροειδούς που κάνει βόλτες δίπλα από τον πλανήτη μας, στην Ελλάδα των τελευταίων ημερών, θα έμενε από την απορία: Πώς τα κατάφερε έτσι αυτή η χώρα να λύσει όλα τα άλλα προβλήματά της, και να έχει ως βασικό… θέμα τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη; Όχι τίποτα άλλο, για να δώσουμε τη σχετική συνταγή επιτυχίας και σε άλλους, εντός και εκτός… πλανήτη.

Αίφνης, με αφορμή τον “Μεγάλο Περίπατο”, ο Κώστας Μπακογιάννης έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στα social media, και όχι μόνο από ανώνυμα και καλοπληρωμένα τρολ. Αλλά και από επώνυμους, αρκετοί εκ των οποίων ωστόσο έχουν συγκεκριμένες αφετηρίες, συμφέροντα και… συμπλέγματα.

Η Ελλάδα λοιπόν εμφανίζεται να μην την αγγίζουν… η πανδημία του κορονοϊού, η κοινωνική φτωχοποίηση την οποία θα προκαλέσει η βαθιά οικονομική κρίση, η κρίση με την Τουρκία. Είναι αυτά προβλήματα μπροστά στον… “Μεγάλο Περίπατο” του Κώστα Μπακογιάννη;

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει φυσικά με τη σειρά του κάνει λάθος επιλογές. Ανήκει ωστόσο στη σπάνια κατηγορία εκείνων που δεν διστάζουν να ομολογήσουν τα λάθη τους, να τα παραδεχτούν και να προσπαθήσουν να μην τα επαναλάβουν. Να γίνουν δηλαδή καλύτεροι. Και μάλιστα, μιλώντας με λόγια κατανοητά από όλους. Όχι με τον συνήθη ξύλινο λόγο των παλαιών και συστημικών πολιτικών.

Πού βρίσκεται λοιπόν η ουσία του προβλήματος; Γιατί τόσο έντονα και με επιμονή το… ανάθεμα στον Κώστα Μπακογιάννη; Είναι περισσότερο… επικίνδυνος και επιζήμιος από τον κορονοϊό ο “Μεγάλος Περίπατος”; Από τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία και τις πιθανολογούμενες επώδυνες συζητήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Οι απαντήσεις προφανείς. Και εξίσου προφανείς οι λόγοι της στοχοποίησης του Κώστα Μπακογιάννη, τουλάχιστον από εκείνους που έχουν… συμφέρον να το κάνουν. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ενοχλεί. Για το σήμερα, αλλά κυρίως για το μέλλον. Με πολιτική κληρονομιά την εθνική συμφιλίωση, αποτελεί εξαίρεση σε έναν δημόσιο βίο έμπλεο άκρων και ακροτήτων.

Όσο για τη διαδρομή του; Σε αντίθεση με το μονοπάτι που θα επέλεγε, αν ακολουθούσε το παράδειγμα άλλων “γόνων”, εκείνος προτίμησε να τρέχει στα… βουνά. Στο Καρπενήσι, ως Δήμαρχος, στη Στερεά Ελλάδα ως Περιφερειάρχης. Να ιδρώσει τη φανέλα, όπως θα έλεγαν και όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός άλλωστε συνδέεται με την περίπτωσή του, και εξηγεί τον φθόνο που προκαλεί η παρουσία του. Η πολιτική και η εδραίωση στα υψηλά πατώματά της, είναι μαραθώνιος. Αγώνας αντοχής. Όχι ταχύτητας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του. Δυστυχώς για τον ίδιο, το γνωρίζουν και όσοι τον φθονούν…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος