Ο Κουτσούμπας συμβουλεύει τον ελληνικό λαό "να μην ξαναπαγιδευτεί"


 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟΝ Τ/Σ OPEN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ & Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, καλώς ήρθατε.
Καλήμερα, και καλή εβδομάδα, ουσιαστικά αρχίζει και η προεκλογική περίοδος. Χθες ήταν η τελευταία διορία που κατατέθηκαν οι συνδυασμοί σε περιφέρειες και δήμους.
Και λένε κάποιοι ότι έχουμε καταλάβει ότι είμαστε σε εκλογές γιατί έχουμε κάθε μέρα και μία παροχή. Ήρθαν οι 120 δόσεις που έχει έχει γίνει δεκτό, θετικά, από τον κόσμο, ακούμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει ένα πακέτο γύρω στο 1 δις παροχών, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει σήμερα τροπολογία για την κατάργηση του ψηφισμένου μέτρου για το αφορολόγητο. Όλο αυτό δείχνει ένα κλίμα.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο προεκλογικά, να κρατάνε οι εκάστοτε κυβερνώντες κάποια “χαρτιά” που θα μπορούσαν να δώσουν, απ’ αυτά τα ψίχουλα που περισσεύουν, ενώ το προηγούμενο διάστημα, έχουν πάρει πάρα πολλά απ’ τις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και να τα δίνουν με τη μορφή επιδόματος, ψίχουλου, έτσι περισσότερο για να “κλέψουν” κάποιους ψήφους, όπως νομίζουν, τις τελευταίες ημέρες των εκλογών. Βέβαια να σας πω και κάτι; Ότι είναι να πάρει ο λαός ας το πάρει, ακόμα και το ψίχουλο. Εμείς λέμε κι ένα ευρώ να πάρει σ’ αυτή την κατάσταση, εντάξει. Το πρόβλημα είναι – και αυτό λέμε στον ελληνικό λαό – ότι δεν μπορεί να λέει κι “ευχαριστώ”, δεν επιτρέπεται να ξαναπεί “ευχαριστώ” επειδή του δίνουν ένα ψίχουλο προεκλογικά, ενώ του έχουν πάρει 100 την προηγούμενη περίοδο. Του πήραν 100, του δίνουν 1 και τα 99 πάνε για επιδοτήσεις, για “δωράκια”, για παροχές σε λίγους και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η ουσία. Από κει και πέρα δεν έχει κι άλλη δυνατότητα, τι να κάνει, διότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει στα ύψη. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, άνθρωποι του μόχθου, λαϊκά στρώματα δηλαδή που χρωστάνε, που μπορεί να μην είναι μεγάλα τα ποσά, αλλά δεν έχουν να τα πληρώσουν αυτά τα χρόνια της κρίσης και της ανέχειας, με την ευθύνη των κυβερνήσεων βέβαια, που τους έφτασαν εκεί. Λοιπόν, έπρεπε να γίνει μια ρύθμιση, θα μπορούσε να είχε γίνει και πιο πριν. Η ουσία, πέρα απ’ το θετικό ή αρνητικό, είναι ότι θέλουν να στείλουν στο γκισέ της εφορίας, της τράπεζας, όλα αυτά τα λαϊκά στρώματα για να πάρουν κάτι έστω από αυτούς. Το ζήτημα είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα δεν πληρώνουν και βεβαίως αυτά τα χρέη είναι πολύ περισσότερα, δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων σε κάποιους μεγάλους, αυτή είναι η ουσία. Δεν είναι απ’ τα λαϊκά στρώματα, αλλά θέλουν να τα μαζέψουν αυτά.
Λέτε ότι χαρίζει χρέη στους μεγάλους;
Βέβαια, αυτό κάνει. “Δωράκια” στους βιομηχάνους, φαρμακοβιομηχάνους, εφοπλιστές. Στη βουλή περνάνε συνέχεια τέτοια μέτρα το τελευταίο διάστημα, άλλωστε επιδιώκει – και φαίνεται αυτό – τη στήριξή τους. Σ’ ένα βαθμό την έχει από αρκετούς, άλλωστε τη βλέπουμε. Αλλά πέρα απ’ αυτό το ζήτημα, είναι ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να ανέχεται πλέον να του τα παίρνουν, όλα αυτά τα χρόνια, από χίλιες μπάντες και να του δίνουν προεκλογικά ένα ψίχουλο. Εμείς λέμε να το πάρει αυτό το ψίχουλο, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτό δεν πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση, για παράδειγμα όπως είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που τα κάνει όλα αυτά προεκλογικά, στις ευρωεκλογές και βεβαίως αργότερα στις εθνικές.
Θα το ψηφίσετε τώρα;
Δεν το έχουμε δει το νομοσχέδιο, σήμερα θα κατατεθεί. Να δούμε τι ακριβώς λέει και τι ρυθμίσεις κάνει και βεβαίως θα τοποθετηθούμε στη βουλή. Η ουσία είναι στο σκεπτικό, γιατί πολλοί ρωτάνε. Εμείς έχουμε ψηφίσει μέτρα, έστω μικρής ανακούφισης, απλά πραγματάκια τα έχουμε ψηφίσει στη βουλή, με “ναι”, με “παρών”, γιατί όταν διαφωνούμε σε ένα σκεπτικό, το οποίο έχει άλλες παραμέτρους, βεβαίως δεν μπορείς να το ψηφίσεις. Όμως έχουμε ψηφίσει κάποια μέτρα, αλλά δε λύνεται το πρόβλημα.
Για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του κ. Πολάκη, σας αιφνιδίασε η στήριξη του κ. Τσίπρα και με την κοινή του παρουσία στην Κρήτη, αλλά και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον αναπληρωτή υπουργό;
Ο Πολάκης έτσι κι αλλιώς αυτά που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν απαράδεκτα και ανήθικα και δυστυχώς ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι μόνο ότι στήριξε, αλλά με την όλη στάση του, την όλη πρακτική του και αυτά που είπε, όχι απλά έδωσε κάλυψη, αλλά του είπε “μπράβο, καλά έκανες”. Εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή, για αήθη στάση του κ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, έπρεπε καθαρά και ξάστερα να πει – αν είχε κάνει λάθος – ότι “έκανα λάθος”. Γιατί όλη αυτή η ιστορία προσπαθεί να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα των ΑμεΑ και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά κυρίως σε μέτρα που έπρεπε να παρθούν και για την Παιδεία τους και για την δουλειά που πρέπει να έχουν. Ξέρετε ότι το 95% των ΑμεΑ, που είναι ικανοί προς εργασία, είναι άνεργοι και μόνο το 5% έχει μια εργασία, πολύ περισσότερες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε άλλες υποδομές κ.λπ. Άρα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να στιγματίζεται ένα άτομο τέτοιας κατηγορίας, από έναν υπουργό και να τον καλύπτει ο πρωθυπουργός και να παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Από κει και πέρα το ζήτημα έτσι όπως έχει τεθεί πλέον και έτσι όπως έχει δρομολογηθεί – κι απ’ ότι ενημερωθήκαμε θα γίνει τις επόμενες ημέρες, από Τετάρτη έως Παρασκευή η συζήτηση, απ’ όσο άτυπα έχω ενημερωθεί από το προεδρείο της βουλής, θα ξέρουμε σήμερα το μεσημέρι – ήδη ο κ. Τσίπρας έχει μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας στον κ. Πολάκη σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Το οποίο αποδεικνύει αυτό που έλεγα πριν, ότι δεν είναι θέμα μόνο ενός υπουργού είναι θέμα συνολικά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για το τι άποψη και τι πρακτική έχει σε αυτά τα ζητήματα, που αφορούν και τον τομέα της Υγείας και τα ΑμεΑ και συνολικότερα τη συμπεριφορά. Δεν είναι απλά μόνο θέμα μιας ηθικής στάσης, αλλά είναι θέμα και ουσιαστικής πολιτικής γι’ αυτό τη μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην κυβέρνησή του και απ’ αυτή τη σκοπιά εμείς θα κάνουμε ό,τι κάναμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα θυμάστε ασφαλώς με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν είχε γίνει η πρόταση εμπιστοσύνης, είχαμε ψηφίσει “κατά”, είπαμε “όχι”, τότε με το πρώτο μνημόνιο και με τον κ. Σαμαρά επίσης το ίδιο είχαμε πράξει. Και άλλη φορά που έχει έρθει το ζήτημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στάση κρατήσαμε. Θα καταψηφίσουμε αυτή την κυβέρνηση, δε δίνουμε καμιά ψήφο εμπιστοσύνης, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες των βουλευτικών εκλογών, είτε γίνουν τον Ιούνιο είτε το Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Με βάση κάποιες αναλύσεις που μπορεί να κάνει κανείς και απ’ ότι διαβάζω σε αναλυτές, και έχουν βάση, ο κ. Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου θα αποφασίσει τελικά τι θα κάνει, ανάλογα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μια που ήρθε εδώ η κουβέντα, οι ευρωεκλογές είναι κοντά, δεν απομένει πολύς καιρός. Πως πάμε σ’ αυτές τις εκλογές, δηλαδή φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει σ’ ένα μέτωπο παροχών για να κλείσει την ψαλίδα. Θα είναι μεγάλη η διαφορά εκτιμάτε; Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Τώρα, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αναλύσεις ή να αναλύσουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να ξαναπαγιδευτεί σε αυτά τα κάλπικα διλήμματα, που τα έχουμε γνωρίσει πάρα πολλά χρόνια τώρα και οδηγούν απ’ το κακό στο χειρότερο συνεχώς. Πρέπει να φύγει απ’ το διπολισμό, απ’ τα δύο αυτά κόμματα, να φύγει συνολικά απ’ τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, που στηρίζουν την ΕΕ που δε δίνει κατευθύνσεις υπέρ των λαών, αλλά υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων δηλαδή, όπως είναι και η επιστημονική τους λέξη στην πολιτική οικονομία και βεβαίως ούτε με πολιτικές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ κ.λπ. που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να απεγκλωβιστεί απ’ αυτά τα διλήμματα, να δει καθαρά και να κάνει την πραγματική διαφορά. Και αυτή τη φορά μπορεί να την κάνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ. Και βεβαίως εδώ πρέπει να ψηφίσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, μέσω των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζουμε σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Μπορεί πραγματικά να πάει πάρα πολύ ψηλά και να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων στο κίνημα, για μέτρα ανακούφισης, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο.
Γραμματέα ζητάτε από τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ, ενώ είστε ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρώπη.
Μην μπερδεύουμε την Ευρώπη με την ΕΕ. Άλλο η ΕΟΚ πριν, Ευρωπαϊκή Ένωση όπως μετονομάστηκε, άλλο η ΟΝΕ και η ευρωζώνη και άλλο η Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι κυρίως οι λαοί της Ευρώπης, διότι στην ΕΕ υπάρχουν συγκεκριμένα κράτη – μέλη, τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο οικονομικό – κοινωνικό – πολιτικό σύστημα, που ακούει στο όνομα καπιταλισμός, για όσους από τους τηλεθεατές μας δεν το έχουν εμπεδώσει και ακολουθεί αντιλαϊκές – αντεργατικές πολιτικές για τους λαούς της Ευρώπης. Άρα, λοιπόν, μια τέτοια ένωση, μια “λυκοσυμμαχία”, όπως τη λέμε, φέρνει μόνο δεσμά στους λαούς και δικαιολογημένα την αμφισβητεί και ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί. Είδατε το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που λέει ότι το 74% των Ελλήνων αμφισβητούν την ΕΕ, για το αν μπορεί να κάνει πολιτικές υπέρ των συμφερόντων τους. Και εδώ είναι οι Έλληνες σε ένα απ’ αυτά τα υψηλά ποσοστά που έχει πάνω από 70% σε αυτή την ερώτηση. Σε αυτούς λοιπόν απευθυνόμαστε εμείς, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ότι δε θέλουν να λέγονται Ευρωπαίοι, ότι δε θέλουν να είναι στην Ευρώπη, έτσι κι αλλιώς είναι και αστείο να το σκεφτείς, γιατί στην Ευρώπη είμαστε όχι στην Αφρική ούτε στην Ασία. Άρα, λοιπόν, αφού δεν είναι γεωγραφικό το θέμα για να μιλάμε γενικά και αφηρημένα για την Ευρώπη, πρέπει να μιλήσουμε για την ΕΕ των μονοπωλίων, για την ΕΕ των κυβερνήσεων που υπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, να μιλήσουμε για την ΕΕ της στρατιωτικοποίησης, του προσφυγικού δράματος, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, των αντεργατικών πολιτικών.
Παρόλα αυτά ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα μπήκε τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε απ’ την αρχή. Οι Έλληνες υπέφεραν το τελευταίο διάστημα, γιατί όταν πρωτομπήκαμε στην Ευρώπη δεν υπέφεραν και πάρα πολύ.
Και όταν μπήκαμε στο ευρώ και όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, παρότι υπήρχαν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, και τότε υπήρχαν πολύ υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης και επιλογής άλλου δρόμου. Γιατί το “όχι” στην ΕΕ των μονοπωλίων πρέπει να συνδυάζεται και με το τι αντιπροτείνεις. Μια Ευρώπη δηλαδή των λαών με αλλαγές στους συσχετισμούς, στους πολιτικούς, στις κυβερνήσεις των χωρών – μελών, γιατί τη συζήτηση που κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, τι θα γίνει στη χώρα μας με μια προοδευτική κυβέρνηση, για το πως θα πάρει ο λαός την εξουσία, αυτή η συζήτηση γίνεται κι αλλού.
Ένα σχόλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο Μάτι, με βάση και την έρευνα που έκανε ο Αλέξης Παπαχελάς. Ακόμη δεν μπορούν να πάρουν άδεια ανακατασκευής.
Είναι απαράδεκτο, πάει σχεδόν ένας χρόνος μετά τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι και η κατάσταση βρίσκεται περίπου στα ίδια. Και οι αποζημιώσεις να μην έχουν δοθεί και γραφειοκρατικά εμπόδια να εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμα και για απλά πράγματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, ευθύνεται η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ευθύνεται η Περιφέρεια της κ. Δούρου, συνολικά οι πολιτικές που δεν άνοιξαν το δρόμο, έστω και ως αποτέλεσμα και ως αρνητική εμπειρία μετά απ’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία, να πάρουν μέτρα. Ήδη βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, που αρχίζουν όλα αυτά τα προβλήματα στη χώρα μας κάθε χρόνο και η πυροσβεστική είναι ακόμη με τις ελλείψεις, σχεδόν τις ίδιες με πέρυσι, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, μηχανήματα. Με τα ίδια περίπου προβλήματα που είχε και πέρυσι. Έγιναν κάποια επιφανειακά “μπαλώματα” τον πρώτο καιρό και μετά κι αυτά εξανεμίστηκαν. Αν δεν κάνεις μια σοβαρή, μακροχρόνια πολιτική είναι βέβαιο ότι θα βρεθείς στα ίδια.

Best Of

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Δυνατή ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου...

Βόζεμπεργκ: Η ΝΔ παραμένει η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Νέας...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα....

Η Ευρώπη που αποφασίζει 8 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά… κανένα για τη στήριξη των πολιτών της

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Είδατε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που την...

Γ. Λακόπουλος: Η νόθευση της ιδεολογίας και της ιστορικής παρακαταθήκης της ΝΔ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Το λένε όσοι τον ήξεραν:...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά του χρόνου. Και να κρατάς για τον εαυτό σου, πινελιές αξιομνημόνευτες, που να θυμίζουν τη...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα. Ο Ντόναλντ Τραμπ... παραμερίζεται, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται, και στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο...

Η… περίεργη διαρροή από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, περί ευθύνης των Ουκρανών για τη δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, που μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ μετά από διαρροές των μυστικών υπηρεσιών...