Ο Κικίλιας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις ευρωπαϊκές πρακτικές

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρέθηκαν οι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Υγεία σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αναφορικά με το ευρύ σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου (EU Cancer Plan), που προετοιμάζεται για το τέλος του έτους. Βασικοί στόχοι είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και η ανακουφιστική φροντίδα των πολιτών των κρατών-μελών.

Ο κ. Κικίλιας έθεσε υπόψη της κας Κυριακίδου τους τομείς που αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε επίσης στην Επίτροπο τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την πρόληψη από την παχυσαρκία με την ορθή διατροφή και την φυσική άσκηση, όπως και για την κατανάλωση αλκοόλ.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Υγεία είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις επιλογές και προσπάθειες που κάνει.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας, με την Ευρωπαία Επίτροπο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό και πώς θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στο ζήτημα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την Ελληνική Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά ως Υπουργό Υγείας, που έχουμε στη χώρα μας την κυρία Επίτροπο, την κυρία Κυριακίδου, την οποία σεβόμαστε ιδιαιτέρως και χαιρόμαστε πολύ που έχει αναλάβει αυτό το κρίσιμο και πολύ ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Υγείας.

Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα και μάλιστα αυτά τα οποία είναι και για εμάς πρώτης προτεραιότητας, όπως αυτό του καρκίνου και μια δέσμης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής νόσου.

Είμαστε και θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και σε μόνιμη επικοινωνία. Την ευχαριστώ για την πρόσκλησή της να την επισκεφθώ στις Βρυξέλλες, την οποία φυσικά και αποδέχομαι.

Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα πλάνα και τις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια σε πολλά σοβαρά θέματα. Βλέπετε, η επικαιρότητα σε σχέση με την Υγεία πάντα «τρέχει».

Σ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, στη συνάντηση με τον φίλο Υπουργό. Είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία. Συζητήσαμε πολλά θέματα, ο Υπουργός χειρίζεται ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κάθε πολίτη και όπως και το δικό μας χαρτοφυλάκιο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων είναι το χαρτοφυλάκιο που αγγίζει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, θέματα που αφορούν την ανάγκη να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών και όχι μόνο.

Όπως είπε και ο Υπουργός, θα είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή και συνεργασία και σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται ήδη στην Ελλάδα – και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειες αυτές – με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, μέσα από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής.

Θα είμαστε στη διάθεσή του, ώστε πραγματικά να δούμε να αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα τα οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη και ασθενή. Για εμάς η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν ποιότητα και αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αυτό είπαμε μαζί και αυτό θα είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, όπως είπε και ο Υπουργός, της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που διευθετήθηκε σήμερα η επίσκεψη στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκεί με τους γιατρούς, το προσωπικό και τους ασθενείς, βλέποντας και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται, ακούγοντας και για τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την παγκόσμια απειλή του κοροναϊού, που δεν έχει περάσει βέβαια το κατώφλι της Ευρώπης, αλλά υπάρχει σαν απειλή..

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να επαναλάβω ότι για τα επιστημονικά θέματα πρέπει να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι λοιμωξιολόγοι. Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ξανασυνεδριάζει σήμερα και αυτές τις αποφάσεις και οδηγίες θα ακολουθήσουμε. Επαναλαμβάνω, με ψυχραιμία, με σύνεση, με ηρεμία και με ένα σχέδιο τέτοιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει ξαναεφαρμοστεί και στο παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα.

Όμως, επειδή βλέπω ότι είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει και το οποίο έχει να κάνει και με τη Δημόσια Υγεία, τονίζω ξανά ότι επειδή ακούω και βλέπω να μιλούν πολλοί, καλό είναι για αυτά τα θέματα να μιλούν οι επιστήμονες που έχουν και την ειδική τεκμηρίωση και την επιστημονική επάρκεια για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς λοιμωξιολόγους στη χώρα, τους ακούω και έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά μέχρι τώρα.

Σ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ενημέρωσα τον Υπουργό για τις επαφές που έχουμε κάνει σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχα χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τους Υπουργούς Υγείας Ιταλίας και Γαλλίας και σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Π.Ο.Υ ξανασυνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα και τι μέτρα. Χωρίς σωστή πληροφόρηση και στοιχεία δεν προχωρούμε σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύσταση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείς, είμαστε σε πολύ τακτική επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για να υπάρχει και συντονισμός και μια σωστή επικοινωνία. Δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να δημιουργούμε οποιονδήποτε πανικό και άγχος. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης του Π.Ο.Υ. και αν χρειαστεί, σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξαναενημερώσουμε.

Best Of

Ο Δένδιας μέτρησε… αντιπάλους, με την υπόθεση της Λιβύης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι πολλαπλές επιθέσεις που δέχτηκε ο Νίκος...

Οι… πλειστηριασμοί φέρνουν πιο κοντά Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Εκτός από την υπόθεση των υποκλοπών, που...

Ανδρουλάκης: Να δώσουμε ξανά σιγουριά στην κοινωνία ότι κανείς δεν μένει πίσω

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στην...

Τζιτζικώστας: Παραδίδουμε στην κοινωνία τόπους που έχουν σημαντική αξία για τη ζωή όλων μας

Αυτοψία στις εργασίες για την αποκατάσταση και ανάπλαση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γ. Λακόπουλος: Τι λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει ρεύμα νίκης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει...

Ο Τραϊανός Δέλλας στο ΟΠΑΠ Game Time: «Θα τα καταφέρει η Αργεντινή, έχει μέλλον η Ισπανία»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Ουαλία-Αγγλία,...

Το (όχι και τόσο) μυστικό “όπλο” του Τραμπ ενόψει 2024

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η κοινή λογική αλλά και οι ισορροπίες...

Η ιστορική ευθύνη ενός κεντρικού τραπεζίτη να αποτρέψει την παγκόσμια… μιζέρια

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Ο Τζερόμ Πάουελ δεν είναι Μπεν Μπερνάνκι....
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γ. Λακόπουλος: Τι λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει ρεύμα νίκης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ: ο Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή,...

Πλούσια δώρα σε περιμένουν στο MundoBall από το Πάμε Στοίχημα – Μπαίνεις στο OPAP Store App, προβλέπεις σωστά, κερδίζεις πόντους και διεκδικείς ένα αυτοκίνητο

Οι αγώνες του Παγκοσμίου παίζονται στο κινητό σου μέσω OPAP Store App - Ένα αυτοκίνητο και πολλά πλούσια δώρα σε περιμένουν στο MundoBall από...

Ο Τραϊανός Δέλλας στο ΟΠΑΠ Game Time: «Θα τα καταφέρει η Αργεντινή, έχει μέλλον η Ισπανία»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Ουαλία-Αγγλία, Πολωνία-Αργεντινή και Ιαπωνία-Ισπανία   Η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και η 5η εκπομπή του...