Ο "θεραπευτής" της Αμερικής, χωρίς (ακόμη) την ευλογία του… "προφήτη"


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Όταν το CNN επικαλέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής αξιόπιστες πηγές, για το… teaser της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για την Προεδρία των ΗΠΑ, κανείς δεν αιφνιδιάστηκε.
Η ανακοίνωση φυσικά αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος της περιόδου Ομπάμα ωστόσο, είχε δρομολογήσει τα διαδικαστικά εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Το πραγματικά ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν αφορά την τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπάιντεν, ούτε το «πότε». Αλλά, το πλαίσιο. Ο έμπειρος πολιτικός των Δημοκρατικών θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του για τρίτη φορά, στη διεκδίκηση της Προεδρίας των ΗΠΑ. Πιθανότατα, να κάνει και πάλι το ίδιο λάθος. Όπως λάθος έκανε και όταν… δεν έθεσε υποψηφιότητα, το 2016, με αποτέλεσμα η Χίλαρι Κλίντον να αποδειχτεί εξαιρετικά τοξική ακόμη και σε μια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τότε, το 2016, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει το χατίρι του Μπαράκ Ομπάμα, και είχε παραμερίσει τις φιλοδοξίες του για χάρη της Χίλαρι Κλίντον. Σήμερα, περιμένει από τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ να του ανταποδώσει τη χάρη, να τον στηρίξει απλόχερα, ίσως και να… φρενάρει υποψηφιότητες όπως του Μπέτο Ο’ Ρουρκ, του Πιτ Μπούτιτζεζ και του Τζούλιαν Κάστρο.
Ο Μπάιντεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως «θεραπευτής», που θα γιατρέψει τις διχαστικές πληγές τις οποίες άνοιξε στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που ο «προφήτης (της αλλαγής)» Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίζεται διστακτικός. Την ώρα που οι στενοί συνεργάτες του στρέφονται να στηρίξουν τους… μικρούς, Ο’ Ρουρκ και Μπούτιτζεζ, σε αντίθεση με μέλη των κυβερνήσεων Ομπάμα, που τάσσονται ανοικτά υπέρ του Τζο Μπάιντεν.
Όλα αυτά φυσικά μπορεί να αλλάξουν μπροστά στον κίνδυνο να αλληλοεξουδετερωθούν οι μετριοπαθείς υποψήφιοι των Δημοκρατικών, και να ευνοηθεί ο… λαϊκιστής Μπέρνι Σάντερς. Ο οποίος παραμένει… μια κατηγορία μόνος του.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...