Ο Θεοδωρικάκος ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη

Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το Κράτος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες της καραντίνας, αποτελούν καινοτόμο επιλογή, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΥΠΕΣ, με τίτλο: «Διοίκηση Καινοτομίας και Διαχείριση της κρίσης του COVID-19» και πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά.

Ο υπουργός σημείωσε πως η πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί μέγιστη απειλή για την ανθρώπινη ζωή και παράλληλα κορυφαία πρόκληση, που απαιτεί αποτελεσματικές, καινοτόμες αντιδράσεις από πλευράς Κράτους.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως η «καινοτομία είναι βασικό στοιχείο στο γονιδίωμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών» του Υπουργείου Εσωτερικών και εξήρε τη στάση που τηρεί η Αυτοδιοίκηση, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Όπως είπε, αναδείχθηκε σε πυλώνα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με καινοτόμες δράσεις αξιοποίησης του δυναμικού της σε εμβληματικά Προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τον στρατηγικό προγραμματισμό και την υποστήριξη της πολιτικής καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος παρέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, στους 16 και πλέον μήνες που έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υπογραφή της Διακήρυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών του ΟΟΣΑ τον Μάιο του 2019. Πρόκειται για ένα νομικό εργαλείο του ΟΟΣΑ, το οποίο σημαίνει ότι, η πρόοδος κάθε κράτους-μέλους στην εφαρμογή της, παρακολουθείται, ανά δύο έτη, μέσα από ερωτηματολόγια και συμπεριλαμβάνεται σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

Επίσης, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα, στην οποία υπάρχουν λειτουργίες για την υποστήριξη φορέων, με σκοπό την καινοτομία. Μια από αυτές είναι το Παρατηρητήριο Καινοτομίας, όπου έχει δημιουργηθεί αποθετήριο καλών πρακτικών (https://innovation.gov.gr/best-practices/), που υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, με συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία, από όλη τη δημόσια διοίκηση.

Μάλιστα από τον Απρίλιο του 2020, η πλατφόρμα ξεκίνησε να δέχεται, σε ξεχωριστό χώρο, υποβολές καλών πρακτικών για τη διαχείριση του COVID-19. Σκοπός του ΥΠΕΣ, είναι όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η συνεισφορά, με τον καλύτερο τρόπο, στο διαμοιρασμό της γνώσης για τη διαχείριση της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία (https://innovation.gov.gr/covid-19-actions-greece/).
Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε έρευνα/βαρόμετρο με την μορφή ερωτηματολογίου (https://innovation.gov.gr/intropsisurvey/) για το επίπεδο της καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα. Η έρευνα, εν μέσω προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας στην λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 110 φορείς της δημόσιας διοίκησης, από όλο το φάσμα της διακυβέρνησης.

Το καλοκαίρι του 2020, το ΥΠΕΣ παρουσίασε τον Οδηγό Εφαρμογής της Διακήρυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα του ΟΟΣΑ. Ο Οδηγός έχει δημοσιευτεί (https://innovation.gov.gr/innovationcat/innovdeclguide/) και παρέχει στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης το όραμα και τους στόχους του ΥΠΕΣ, για την εφαρμογή καινοτομίας από τις δημόσιες οργανώσεις μέσα από προτεινόμενα εργαλεία και δράσεις.

Best Of

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε...

Ευτυχία Κοκκίνη: Για την πατρίδα

Της Ευτυχίας Χ. Κοκκίνη Με το άρθρο μου αυτό τείνω...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπότσιου ήταν καλεσμένη του Μάνου Οικονομίδη, στην εκπομπή "Ήπιος Λόγος" του...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε Πρωτοχρονιά. Τα ΜΜΕ κάνουν... ουρά στα μαιευτήρια, για το "πρώτο παιδί της νέας χρονιάς", όπως ακριβώς...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε αρχίζει με Α, ειτε με Β, ειτε με Γαμα, δεν εχει σημασια. Ειναι το ονομα σου...