• 14 Ιουλίου, 2020

Ο Γιούνκερ… δεν ξέρει τίποτα για τα αλλοιωμένα στοιχεία με τα οποία μπήκαμε στην ΟΝΕ;

 

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Κάθε ιστορική αφήγηση έχει την αξία της. Υπάρχει ωστόσο η… μικρή λεπτομέρεια της συγκυρίας στην οποία εκδηλώνεται. Σε συνδυασμό με το εύρος της μνήμης της πρωταγωνιστών.

Οι εξομολογήσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις… στιγμές-δράμα στη διαδρομή της ΟΝΕ, προκάλεσαν αίσθηση. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τους πιο εμβληματικούς Ευρωπαίους και εκ των θεμελιωτών της ευρωζώνης, υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας. Και εξίσου μεγάλος… ισορροπιστής. Αναζητώντας πάντοτε τον κατάλληλο συμβιβασμό, για να πηγαίνει κάθε φορά η Ευρώπη λίγο πιο μπροστά.

Τι μας είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ; Ότι… υπήρχε θέμα με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο 2004-2009. Μάλιστα. Η χώρα μας βρίσκεται σε άλλον πλανήτη, ή είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ, επομένως είναι απολύτως ελεγχόμενη; Προφανής η απάντηση. Ποιός θα έπρεπε να μας ελέγχει; Η Ευρώπη. Το έκανε; Φυσικά, όπως παραδέχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέχτηκε “πειραγμένα” στοιχεία, καθώς την ίδια τακτική ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Καταλαβαινόμαστε…

Έχει ωστόσο ενδιαφέρον κάτι που δεν είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην περίοδο 2002-2004. Την περίοδο Σημίτη. Την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Με στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γερμανό τότε Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και τους οικονομικούς υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν αλλοιωμένα από την κυβέρνηση Σημίτη. Με το swap της Goldman Sachs, και φυσικά με το να παραπέμπουν στο μέλλον τον λογαριασμό χρεών του προϋπολογισμού, η πληρωμή των οποίων “έσκασε” πάνω στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Να υποθέσουμε ότι του κ. Γιούνκερ… δεν  του θυμίζει τίποτα αυτή η σκοτεινή ιστορία; Δεν την γνωρίζει; Δεν του την έχουν πει; Την ξέχασε; Τηλέφωνα υπάρχουν. Ας μιλήσει με τον κ. Σρέντερ και… κάτι θα θυμηθεί.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...