Ο Βενιζέλος σε διεκδίκηση νέου πολιτικού ρόλου


 
Σε διεκδίκηση νέου πολιτικού ρόλου βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή των Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας με νόημα ότι βλέπει για τον εαυτό του έναν ευρύτερο εθνικό ρόλο, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.
Σημειώνεται ότι, εδώ και αρκετό καιρό “σέρνεται” παρασκηνιακά η φημολογία ότι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές.
Δείτε το κείμενο της συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου.
 
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκαι και στους δημοσιογράφους Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου
Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.
Μπ. Παπαδημητρίου: Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.
Ευ. Βενιζέλος: Επίσης.
Μπ. Παπαδημητρίου: Άρη, ξεκινάς;
Α. Πορτοσάλτε: Εσύ.
Μπ. Παπαδημητρίου: Εγώ, κ. Βενιζέλο, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Τι κάνουμε τώρα; Μέχρι τώρα είχαμε απασχοληθεί με το να τελειώσει το μνημόνιο, να πάμε στην Ιθάκη, θα βγούμε ή δεν θα βγούμε στις αγορές, να δούμε τι θα γίνει, είχαμε τις Πρέσπες, είχαμε όλη αυτή τη Συμφωνία, τελείωσε, διαλύθηκαν τα κόμματα. Τώρα τι κάνουμε;
Ευ. Βενιζέλος: Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα ξανά, γιατί η καθημερινότητα και αυτές οι τριβές που δημιουργούνται μας δημιουργούν καμιά φορά την εντύπωση ότι έχει αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, ότι η χώρα πέρασε στην περίοδο της κανονικότητας, ότι φύγαμε από τη μέγγενη του μνημονίου και ότι έχουμε μπροστά μας μία πολύ πιο ευτυχή και δημιουργική περίοδο. Δυστυχώς, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η χώρα από το 2015 και μετά έχει μπει σε μία δεύτερη φάση της κρίσης, μία δευτερογενή κρίση που προκάλεσαν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν έχει τελειώσει, η βλάβη είναι πολύ βαθειά, η οικονομία δεν ανατάσσεται, δυστυχώς, η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Αυτό το βλέπει κανείς στο ότι δεν λειτουργούν τα βασικά συστήματα. Η χώρα δεν έχει τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δεν έχει μία δημόσια διοίκηση η οποία να είναι λειτουργική και φιλοεπενδυτική, δεν υπάρχει μεσαία τάξη η οποία να αποταμιεύει, να έχουμε εθνική αποταμίευση για να λειτουργήσει η οικονομία με δυνατότητες χρηματοδότησης του εαυτού της. Σερνόμαστε. Στασιμοχρεωκοπία. Μία αναιμική ανάπτυξη στα όρια του 2%, με προοπτική να είναι στο 1% το χρόνο, κάτι που μας βάζει σε μία θέση, εξ ορισμού, υποδεέστερη, με μία Ευρώπη, βεβαίως, η οποία και αυτή έχει κρίση στρατηγική, κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Έχει, βεβαίως, πολύ καλύτερες επιδόσεις και πολύ καλύτερο επίπεδο διαβίωσης ούτως ή άλλως, αλλά, δυστυχώς, αυτή η σχέση μας με την Ευρώπη, αντί να βελτιώνεται, θα επιδεινώνεται χωρίς να έχουμε έναν καθαρό στόχο, γιατί πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η ίδια η Ευρώπη ως συνολική, αναπτυξιακή, κοινωνική, θεσμική και πολιτική ταυτότητα.
Α. Πορτοσάλτε: Θα σας έλεγα όμως, κ. Πρόεδρε, ότι έχουμε κεντροαριστερά με Αλέξη Τσίπρα.
Ευ. Βενιζέλος: Καλά, κοιτάξτε, ζούμε με μύθους, ζούμε συνεχώς εκτός θέματος. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι «προτεραιότητες», με τις οποίες ασχολούμαστε δεν έχουν νόημα. Δηλαδή κάνουμε μία μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά, για τον ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, για το τι γίνεται με τα κόμματα, για το τι θα γίνει με τις Πρέσπες και μετά τις Πρέσπες. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους. Αναμφίβολα, πολύ μεγάλη σημασία έχει η εξωτερική πολιτική και η εθνική ταυτότητα, αλλά δεν τα τοποθετούμε όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που μας επιτρέπει να βλέπουμε τον ορίζοντα της χώρας. Η χώρα κινείται χωρίς ορίζοντα και οι προτεραιότητές μας δεν είναι οι προτεραιότητες οι ζωτικές, αυτές που αφορούν το πραγματικό μέλλον της χώρας.
Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση, για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ή δεν υπάρχει κεντροαριστερά, επειδή διαλύθηκε διότι η κρίση, διότι η κρίση των πολιτικών κομμάτων που την εξέφραζαν, ή η κεντροαριστερά διαλύθηκε διότι την κατάκτησε ο Τσίπρας. Αλλά, αυτό που μου λέτε, εγώ ακόμη δεν το καταλαβαίνω. Εγώ αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι που βλέπουν στον Τσίπρα την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς πιστεύουν σε αυτό, επενδύουν σε αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο οι λαϊκοί άνθρωποι, είναι οι βιομήχανοι, είναι άνθρωποι του πλούτου, είναι οι εξωτερικοί μας φίλοι, σύμπασα η Ευρώπη και οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα. Άρα, υπάρχει ένα θέμα εκεί και εσείς είσαστε σε αυτό το χώρο. Πείτε μου, λοιπόν, πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, έχετε κάνει μία πολύ σύνθετη ερώτηση. Αναμφίβολα συγκεντρώνει συμπάθειες και υποστήριξη στην Ευρώπη η επιλογή του κ. Τσίπρα να συνάψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σίγουρα η Ευρώπη υποδέχεται θετικά την περιβόητη «κωλοτούμπα», δηλαδή χαίρεται να επιδεικνύει ένα «θήραμά» της, ότι, να, σας δείχνω τον περιβόητο ριζοσπάστη Τσίπρα, ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια και θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή ορθοδοξία στην οικονομική πολιτική, δείτε τον πώς είναι ταπεινωμένος και πώς έχει γίνει ένα delivery boy.
Επίσης, είναι λογικό η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια και για την προοπτική του ΝΑΤΟ –αυτό έχει ένα ερωτηματικό τώρα, σε σχέση με τη στάση του Προέδρου Trump απέναντι στο ΝΑΤΟ– οι χώρες αυτές χαίρονται γιατί κλείνει μία εκκρεμότητα, η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτά όλα αφορούν τη δική τους στρατηγική, τη δική τους οπτική, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, και εμείς μία δυτική χώρα είμαστε, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουν ως προτεραιότητα και ως οπτική γωνία την Ελλάδα, τις προτεραιότητές της, τα συμφέροντά της, το τι γίνεται η χώρα στον μακρύ ιστορικό χρόνο.
Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι έχει βάλει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του ο Τσίπρας. Σε αυτό δεν μου απαντάτε.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μισό λεπτό, σας απαντώ στο γιατί έχουν βάλει οι ξένοι, οι εταίροι μας, οι συνομιλητές μας…
Μπ. Παπαδημητρίου: Για αυτό τον υποστηρίζουν, διότι τον θεωρούν ότι εκφράζει την κεντροαριστερά, ότι μπορεί να βάλει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του καλύτερα από εσάς.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια, δεν τον επαινούν ως κεντροαριστερό, τον επαινούν ως πρόθυμο να συνεργαστεί και να εξυπηρετήσει μία αντίληψη, ως έναν Πρωθυπουργό που λύνει προβλήματα κατά τη δική τους αντίληψη, όχι κατά την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετικά δημοσιεύματα για τις Πρέσπες επειδή ο κ. Τσίπρας είναι κεντροαριστερός, δεν επαινείται ο κ. Τσίπρας, επειδή έγινε «μνημονιακός» και επέβαλλε στη χώρα αυτή την πρόσθετη ταλαιπωρία τεσσάρων ετών, του τρίτου μνημονίου, η οποία θα μπορούσε να έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αποφευχθεί το 2015, ως κεντροαριστερός. Καταρχάς δεν υπάρχει διεθνώς η έννοια της κεντροαριστεράς. Αυτό είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις, το τι σημαίνει delivery boy στην εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή πολιτική και το τι σημαίνει ευρωπαϊκή κεντροαριστερά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Μπ. Παπαδημητρίου: Ωραία, ας φύγουμε λοιπόν από αυτό το θέμα.
Ευ. Βενιζέλος: Άλλωστε δεν τον επαινούν προοδευτικές κυβερνήσεις, τον επαινούν κατά βάση συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες και έχουν την πλειοψηφία.
Μπ. Παπαδημητρίου: Καθίστε, εδώ βρέθηκε μία ομάδα που αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστές και είναι οι άνθρωποι υποθέτω πολιτικά να τον προτείνουν για το Νόμπελ.
Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, πάμε σε ένα άλλο θέμα τώρα, είναι η κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας συνολικά. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία από το 1992, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από τη στιγμή που κλειδώθηκαν οι περιβόητοι δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας και υπάρχει μία και μόνη αποδεκτή και επιβεβλημένη νομικά οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αυτή τη στιγμή βλέπουμε να διχάζεται ανάμεσα σε μία νέα, εντός εισαγωγικών, «ριζοσπαστική» γραμμή τύπου Corbin και σε μία κυβερνητική γραμμή την οποία τη βλέπουμε στη Γερμανία, τη βλέπουμε στη Μάλτα, τη βλέπουμε στη Ρουμανία, τη βλέπουμε στη Σλοβακία.
Α. Πορτοσάλτε: Τη διαπίστωση αυτή μπορείτε να μας τη φέρετε στην Ελλάδα και να δούμε εάν αυτό που λέτε για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία επηρεάζει –για να το πω ευθέως– και το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή και τη δική μας σοσιαλδημοκρατία;
Ευ. Βενιζέλος: Να σας απαντήσω με ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός τι λέω. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ και η αποδιάρθρωσή του, οφείλεται στο γεγονός ότι έκανε την επιλογή να θυσιαστεί για τη χώρα, να πληρώσει και το τίμημα που του αναλογούσε για τα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά να πληρώσει και ένα πολύ δυσανάλογο τίμημα, και έτσι πήγαμε σε αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚοποίηση, σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είδαμε να ακρωτηριάζεται και να πηγαίνουν πολλοί ψηφοφόροι του στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα διαλύθηκε; Γιατί το SPD στη Γερμανία υφίσταται δραματική πτώση των ποσοστών του; Γιατί διαλύθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Renzi στην Ιταλία; Έζησαν τα ίδια; Πήραν δύσκολες αποφάσεις για δύο μνημόνια, τα οποία ήταν επώδυνα για τον ελληνικό λαό; Έδιωξαν, λόγω πολιτικών λιτότητας, τους οπαδούς τους; Όχι, βεβαίως. Άρα υπάρχει μία πολύ γενικότερη κρίση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών.
Στην Ελλάδα δεν μιλούμε με όρους ευρωπαϊκούς, δεν έχουμε αυτές τις κατηγορίες, αυτήν την τυπολογία. Στην Ελλάδα κινούμαστε επιπόλαια και βλέπουμε να γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ μία «πολιτική της αρπαχτής». Δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν, σου λένε «κατακτήσαμε την εξουσία, η εξουσία είναι συνεκτικός ιστός, η εξουσία είναι το παν, εξουσία ασκούμε με τον Καμμένο, συνυπάρχουμε με μία εκδοχή της ακροδεξιάς, της εθνικολαϊκιστικής ακροδεξιάς». Με την ίδια ευκολία μετά λένε «φύγε, κ. Καμμένο, λόγω των Πρεσπών, αλλά σου παίρνουμε τους βουλευτές σου, τους κάνουμε ενδοκυβερνητικούς αποστάτες και οικοδομούμε τώρα μία νέα αντίληψη δήθεν», της κεντροαριστεράς δήθεν, η οποία βασίζεται πού; Στην κεντροαριστερά, του κ. Δανέλλη; Βασίζεται στις ψήφους της κας. Παπακώστα, του κ. Ζουράρη, του κ. Κόκκαλη, του κ. Παπαχριστόπουλου, της κας Κουντουρά. Άρα βασίζονται σε τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ και την κ. Παπακώστα και από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητάμε για το τι σημαίνει εθνικό συμφέρον και κάποιοι νομίζουν ότι επειδή συμφωνούν στην ανάγκη μίας συμφωνίας με τους γείτονές μας, αυτό τους κάνει και φιλοσυριζαίους ή τους κάνει ουρά του κ. Τσίπρα.
Μπ. Παπαδημητρίου: Στη Θεσσαλονίκη –εσείς είστε άνθρωπος της Θεσσαλονίκης– πώς τα λέτε τώρα τα Σκόπια; Πώς θα τα λέτε μεταξύ σας, δηλαδή στο καφενείο, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις αύριο.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καμία διαφορά απ’ ό,τι την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θα αποδεχθώ και την, ας το πούμε έτσι, περιφερειακή διαίρεση της χώρας τώρα, με αφορμή τη Συνθήκη των Πρεσπών. Είναι αρκετά διαιρεμένη η ελληνική κοινωνία σε αυτούς που αποδέχονται την πολιτική του κ. Τσίπρα και αυτούς, τους πάρα πολλούς, που την απορρίπτουν. Ας μην πάμε τώρα και σε διαίρεση μεταξύ βορείων και νοτίων.
Α. Πορτοσάλτε: Έχουμε θέμα Σκοπίων μπροστά μας ή υπέγραψε τη Συμφωνία η Ελλάδα και τελειώσαμε;
Ευ. Βενιζέλος: Κάθε ημέρα θα υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάθε ημέρα θα νιώθει η ελληνική κοινωνία ότι πληγώθηκε και ότι ταπεινώνεται. Το ζήτημα των Πρεσπών ως ταυτοτικό ζήτημα, ως ζήτημα αξιοπρέπειας, θα λειτουργεί διαρκώς, διότι εδώ ταυτοτικό πρόβλημα υπήρχε από το 1992. Φαντάζεστε πόσο βαρύτερο έγινε μετά την εμπειρία των μνημονίων; Η κοινωνία αντιδρά επειδή έχει υποστεί μία συνολική ταπείνωση και υποβάθμιση και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά εδώ, εγώ ανήκω σε αυτούς που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, υπέρ της λύσης, αλλά κατά των ελλείψεων που έχει η συγκεκριμένη Συμφωνία, οι οποίες ελλείψεις εν δυνάμει θα δημιουργούν ένα καθημερινό πρόβλημα και μία καθημερινή παρεξήγηση, η οποία θα πληγώνει την κοινωνία και θα διαταράσσει τις διμερείς σχέσεις.
Α. Πορτοσάλτε: Δεν ενίσχυσε την ακροδεξιά;
Μπ. Παπαδημητρίου: Και εκτός από την ακροδεξιά, και τους Χρυσαυγίτες οι οποίοι είναι στο δρόμο.
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, προφανέστατα και για αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να παροχετεύσουμε τον πατριωτισμό και την ευαισθησία σε μία εκδοχή δημοκρατική, συνταγματική, ευρωπαϊκή, ορθολογική. Διότι εάν εμείς, οι οποίοι ψηφίσαμε «όχι» αλλά με το δικό μας σκεπτικό –το ορθολογικό, το συγκροτημένο, με μία στρατηγική– δεν μπορέσουμε να εκφράσουμε το σύγχρονο πραγματικό πατριωτισμό, θα επικρατήσει μία άγρια εθνικολαϊκιστική αντίληψη, η οποία τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Αυτός είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που είναι η προοδευτική παράταξη, που είναι η πραγματική κεντροαριστερά, όπως την εννοούμε στην Ελλάδα μόνο, γιατί αυτή η έννοια δεν υπάρχει διεθνώς.
Α. Πορτοσάλτε: Εάν μου επιτρέπεις, Μπάμπη, ακόμη μία ερώτηση επί του θέματος. Λέει η κυβερνητική αντίληψη ότι η Νέα Δημοκρατία, που εκφράζει αυτήν τη θέση είναι ακροδεξιά, διότι έχει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Θα ήθελα να ακούσω λίγο τη γνώμη σας επάνω σε αυτό. Είναι ο Γεωργιάδης ακροδεξιός ας πούμε;
Ευ. Βενιζέλος: Η στρατηγική που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργεί διχασμό, πόλωση και να ωθεί, να σπρώχνει τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά, να την εμφανίζει ως ένα εγκλωβισμένο δεξιό κόμμα. Είναι υποχρέωση της Νέας Δημοκρατίας να αναλύει τις απόψεις της και να τις λέει έτσι, ώστε να καλύπτει το φάσμα που θέλει να καλύψει. Αλλά η δική μου μέριμνα είναι να αναδείξω το στρατηγικό και αναντικατάστατο ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης, του προοδευτικού χώρου, του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς όπως την εννοώ εγώ και την εκφράζουμε με τις θέσεις μας και με τις προτάσεις μας. Από εκεί και πέρα η ακροδεξιά, κατά τη γνώμη μου, στεγάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες του. Ακόμη και το πιο «ύποπτο» κομμάτι της συντηρητικής παράταξης που είναι ταυτόχρονα υπερσυντηρητικό, αλλά και εξυπηρετεί τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό που συνεργάζεται με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι αυτό το οποίο θέλει μία πραγματική αλλαγή και μία άλλη κυβέρνηση.
Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, το 2012 ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση η οποία έκοψε διοικητικά το κατώτατο ημερομίσθιο και το κατώτατο μεροκάματο. Ο κ. Τσίπρας, ακολουθώντας ό,τι έμαθε ως παιδί και ως πολιτικός, από τα όσα δίδαξε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, ετοιμάζεται σήμερα ή αύριο το πολύ, να πει, εγώ είναι αυτός που θα σας δώσω αυτά τα χρήματα πίσω.
Ευ. Βενιζέλος: Τότε είχαμε φτιάξει έναν ολόκληρο μηχανισμό για τον τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος μηχανισμός βεβαίως, τώρα, θα έπρεπε, εάν ήμασταν στις συνθήκες που ήμασταν το Δεκέμβριο του 2014 και εάν η χώρα είχε επιτύχει τους προβλεπόμενους, μετά βασιμότητος, ρυθμούς ανάπτυξης το 2015, 2016, 2017 και ούτω καθεξής, να πάμε σε μία προσαρμογή προς τα επάνω του κατώτατου μισθού. Τώρα πρέπει αυτό να γίνει με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και, βεβαίως, το διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Πρέπει, φυσικά, μετά από τόσο καιρό να πάμε σε μία αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά έχοντας υπόψη την προοπτική της οικονομίας και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουμε.
Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσίπρας είναι ένας καλός μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, ούτε κατά διάνοια. Πρόκειται για μία προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό το οποίο λέγεται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ένας λαϊκιστής, ως ένας τακτικιστής, ο οποίος κινείται στην επιδερμίδα των προβλημάτων και της εθνικής πολιτικής. Είναι μία προσωπικότητα πολύ πιο σύνθετη μίας άλλης εποχής, με άλλη κουλτούρα, με άλλες παραστάσεις. Νομίζω ότι αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει στελέχη ιστορικά του ΠΑΣΟΚ –ιστορικά άνευ ενεργού σημασίας– να εμφανισθεί ότι συνιστά μία διαδοχή αυτών των αντιλήψεων, νομίζω ότι είναι μία τυμβωρυχία που δείχνει την έλλειψη ήθους και αξιών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αξιακό κώδικα ούτε έχουν κανένα ήθος πολιτικό, είναι ό,τι τσιμπήσουμε, ό,τι πιάσουμε, είναι αυτό που είπα και προηγουμένως, η «πολιτική της αρπαχτής».
Μπ. Παπαδημητρίου: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης μπορώ να σας πω με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι δεν θα είμαι, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και αυτή η υποχρέωσή μου έναντι της χώρας. Η υποχρέωσή μου όμως είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να κτυπώ το κουδουνάκι του κινδύνου και, βεβαίως, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν το χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη.
Α. Πορτοσάλτε: Μου ήρθε κάτι τώρα, τελευταίο.
Μπ. Παπαδημητρίου: Προηγουμένως πρέπει να σας πω ότι μου έκανε νοήματα ότι τελειώσαμε.
Α. Πορτοσάλτε: Είπε ο Πάνος Καμμένος στον ΑΝΤ1 ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού πρότεινε να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και όσα στελέχη των ΑΝΕΛ επιθυμούν.
Ευ. Βενιζέλος: Ωραιότατα. Αυτό είναι το όπερ έδει δείξαι, είναι δηλαδή αυτή η σχέση αίματος και συνενοχής. Εδώ παρακολουθούμε τώρα ένα φιλμ το οποίο δεν θα μπορούσε το Χόλυγουντ στις καλύτερες στιγμές του να κάνει.
Μπ. Παπαδημητρίου: Έτσι είναι, η ζωή είναι πάντα πιο πλούσια.
Ευ. Βενιζέλος: Βλέπουμε πώς λειτουργούν οι πολιτικοί συνένοχοι οι οποίοι αλληλοεκβιάζονται, αλληλοκατηγορούνται και, ευτυχώς, αλληλοεξοντώνονται, που είναι το παρήγορο για τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου.
Α. Πορτοσάλτε: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Μπ. Παπαδημητρίου: Ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρόεδρε, καλή σας ημέρα.
Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά, καλή συνέχεια. Καλημέρα, γεια σας.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του...

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα “βαθύ κράτος”

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: Το Βήμα   Τις τελευταίες ημέρες, μετά...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσει λειτουργικά για το τρέχον παρόν, να εξηγήσει, ίσως και να προβλέψει το μέλλον. Στο νέο...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθαν να βάλουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, την...

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα “βαθύ κράτος”

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: Το Βήμα   Τις τελευταίες ημέρες, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, εισέβαλε στον δημόσιο λόγο μια έννοια: βαθύ κράτος. Από κυβερνητικά χείλη...