• 18 Ιανουαρίου, 2021

Ο αρχηγός της Μοσάντ επικρατέστερος διάδοχος του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Φυσικά… Τι δεν καταλαβαίνετε, δηλαδή. Με φόντο τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεύτερες μέσα σε διάστημα έξι μηνών για το Ισραήλ, και καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζορίζεται να διαμορφώσει συμπαγή κοινωνική πλειοψηφία, που να του επιτρέψει να… κάνει παιχνίδι στην επόμενη Κνεσέτ, πληθαίνουν στο Τελ Αβίβ οι πληροφορίες για προετοιμασία διαδοχής.
Ο “Βασιλιάς Μπίμπι” άλλωστε κατάφερε να γράψει Ιστορία ξεπερνώντας ακόμη και τον “πατέρα του ισραηλινού έθνους” Μπεν-Γκουριόν, ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, και έτσι, έχει πλέον την άνεση να διαχειρίζεται διαφορετικά την υστεροφημία του, και να ενδιαφέρεται πρωτίστως για… ασυλία στις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου λοιπόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ότι θα έβλεπε στο πρόσωπο του Γιόσι Κοέν και του Ρον Ντέρμερ, δυο εξαιρετικές περιπτώσεις για τη διαδοχή του.
Ο Ντέρμερ, 46 ετών και πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στη διπλωματική υπηρεσία.
Ο Κοέν, 57 ετών, είναι ο… εν ενεργεία αρχηγός της Μοσάντ, της θρυλικής υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών του Ισραήλ, πρώην στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, και προσωπική επιλογή του για το συγκεκριμένο αξίωμα.
Σε αντίθεση με τον Ρον Ντέρμεν, ο Γιόσι Κοέν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι… φυσικά και ενδιαφέρεται να πάρει τη σκυτάλη από τον Νετανιάχου. Και, προφανώς για τον λόγο αυτό ανέφερε το όνομά του ο “Μπίμπι”.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...