• 6 Ιουνίου, 2020

Ο… ανομολόγητος “έρωτας” των Αμερικανών για τον Μπέρνι Σάντερς. Και η ανησυχία για την υγεία του

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Οι αριθμοί δεν ανήκουν στις προβληματικές παραμέτρους ανάγνωσης μιας εξίσωσης. Είναι εκεί, και μας περιμένουν να τους… φροντίσουμε. Να τους διαβάσουμε σωστά. Και να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημά τους.

Στην Αμερική της διαρκούς μάχης για τις προεδρικές εκλογές του 2020, και το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, τα δεδομένα και η αίσθηση των πραγμάτων δεν τέμνεται ορθολογικά με τους αριθμούς. Κάτι που υποψιάζει ότι… κάτι τρέχει στα υπόγεια ρεύματα της αμερικανικής κοινωνίας. Κάτι συμβαίνει και δεν το διαβάζουμε σωστά.

Ο Τζο Μπάιντεν προβάλλει ως το μεγάλο, αν και όχι απόλυτο φαβορί. Λογικό. Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν πιάνει το νήμα που άφησε “ορφανό” το 2016 ο Μπέρνι Σάντερς. Λογικό επίσης. Οι αριθμοί ωστόσο δείχνουν ότι ο… παππούλης από το Βερμόντ τους σαρώνει όλους στη συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές. Όχι απλά και μόνο από μεγάλους και παραδοσιακούς χορηγούς της Ουάσινγκτον. Αλλά από απλούς πολίτες, που μπαίνουν στη διαδικασία να ενισχύσουν έστω με 10 δολάρια την καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο Μπέρνι Σάντερς συγκέντρωσε το τελευταίο τρίμηνο περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες, αφήνοντας… χιλιόμετρα πίσω όλους τους υπόλοιπους.

Εκεί ακριβώς εστιάζεται η προβληματική της εξίσωσης. Στην επιβεβαίωση του… ανομολόγητου “έρωτα” των Αμερικανών για τον βετεράνο Γερουσιαστή του Βερμόντ, τον οποίο… έκλεψε το 2016 το Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε να κερδίσει στο προεδρικό χρίσμα η Χίλαρι Κλίντον. Με τα… γνωστά αποτελέσματα στην τελική μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας έρωτας… αόρατη απειλή για τον Λευκό Οίκο. Σε συνδυασμό με την ανησυχία για την υγεία του, μετά την επέμβαση στην καρδιά, στην οποία υπεβλήθη, προκαλώντας συναισθήματα συγκίνησης αλλά και προβληματισμού.

Ο Μπέρνι Σάντερς αναρρώνει καλά, ανέστειλε για μερικές μέρες τις δραστηριότητες της καμπάνιας του, και με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, έσπευσε να… καθησυχάσει και να ευχαριστήσει.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...