Ο Αλέξης Παπαχελάς θυμίζει την… αυτοκαταστροφική μανία των Ελλήνων


 
Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Πηγή: kathimerini.gr
 
H​​ χώρα θέλει να γίνει κανονική. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θέλει να υπάρχουν δουλειές και μια σχετική ασφάλεια για το μέλλον. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και θέλουν να ανοίξουν τις «Πύλες της Κολάσεως». Εχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν μας και –δυστυχώς– η αυτοκαταστροφή είναι συνήθεια οικεία σε εμάς τους Ελληνες. Δεν είμαστε όμως Σομαλία, δεν είμαστε Συρία. Δεν έχουμε μεταξύ μας εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές που να δικαιολογούν το μίσος και τον φανατισμό που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα απελπιστικά εύφλεκτο υπόστρωμα θυμού και απελπισίας. Οι έμποροι της τυφλής οργής και του άκρατου λαϊκισμού έχυσαν όση βενζίνη μπορούσαν για λίγες ψήφους ή λίγα likes.
Και άλλες χώρες πέρασαν κρίση και μνημόνια. Είχαν όμως ώριμες ελίτ και πολιτικούς.
Την ώρα λοιπόν που πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη. Τεράστια είναι η ευθύνη των κυβερνώντων. Εκαναν τον διχασμό εργαλείο. Φανάτισαν και συνεχίζουν να φανατίζουν χωρίς όρια. Είναι βαθιά άρρωστο το φαινόμενο των συμπολιτών μας που βλέπουν τις εικόνες από τη βόμβα σε ένα κτίριο μέσου ενημέρωσης και γράφουν στο Facebook «καλά τους έκαναν». Αυτός είναι ο ορισμός του φασισμού, με την παραδοσιακή του μορφή. Εξίσου άρρωστο είναι το φαινόμενο όσων θέλουν αίμα γιατί θεωρούν προδοσία τις Πρέσπες.
Αυτή η Αριστερά που κυβερνά έκανε όμως και κάτι άλλο, μοιραίο. Με μεγάλο κόπο βάλαμε σε αυτό τον τόπο τους δαίμονες και τα φαντάσματα του Εμφυλίου εκεί όπου πρέπει, στη λήθη της ιστορικής μνήμης. Με άγαρμπο τρόπο τα ανέσυρε και τα έκανε και αυτά εργαλεία μικροπολιτικής. Ακούς συμπολίτες μας να μιλούν σαν να είμαστε στο 1944 και τρελαίνεσαι. Οποιος θέλει να «ξανα-ανεβάσει» το 2018 τα Δεκεμβριανά μπορεί να το κάνει στο ψυχιατρείο. Η Ιστορία έχει σημασία και δεν πρέπει να παραχαραχθεί. Είναι όμως Ιστορία, δεν είναι άλλοθι για φανατισμένους, παλαβούς ή εκείνους που ονειρεύονται ότι συνεχίζουν τον αγώνα του Αρη ή κάποιας άλλης μυθικής ιστορικής φιγούρας.
Η σύγχρονη Ιστορία μάς δείχνει ότι μπορούμε εύκολα να εκτροχιασθούμε όταν μας πιάνει η αυτοκαταστροφική μας μανία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στις ράγες της Ευρώπης ακριβώς για να εμποδίσει την επανάληψη του τρικυμιώδους παρελθόντος. Οι ευρωπαϊκές ράγες δεν είναι όμως πια τόσο σταθερές και γερές.
Αυτός ο τόπος δεν πρέπει να πάει πίσω για να ξαναμπλέξει στις μυλόπετρες της Ιστορίας. Δεν πρέπει να πάει «νότια», να απομακρυνθεί δηλαδή πολιτισμικά από την Ευρώπη. Οι πολιτικοί μας, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, διανοούμενοι, όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να κλείσουν οι «Πύλες της Κολάσεως».

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του...

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα “βαθύ κράτος”

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: Το Βήμα   Τις τελευταίες ημέρες, μετά...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το μοντέλο μιας “κυβέρνησης Ζολώτα” το… 2023

Του Νίκου Φυλάγγελου   Η ιστορική μνήμη μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσει λειτουργικά για το τρέχον παρόν, να εξηγήσει, ίσως και να προβλέψει το μέλλον. Στο νέο...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθαν να βάλουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, την...

Λευτέρης Κουσούλης: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα “βαθύ κράτος”

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: Το Βήμα   Τις τελευταίες ημέρες, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, εισέβαλε στον δημόσιο λόγο μια έννοια: βαθύ κράτος. Από κυβερνητικά χείλη...