Ο άνθρωπος που διεκδικεί να ολοκληρώσει το ατελές όραμα του Ομπάμα. Και των αδελφών Κένεντι


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Για την Αμερική μιλάμε, για να μην ξεχνιόμαστε. Τη χώρα των ευκαιριών, περισσότερο… ίσων από άλλες κοινωνίες στον πλανήτη, αλλά και την ίδια στιγμή τη χώρα της ευλαβικής λατρείας της εικόνας. Του ειδώλου στον καθρέφτη. Ανεξαρτήτως… κενού περιεχομένου.
Ο πρόλογος συνοψίζει την περίπτωση του Μπέτο Ο’ Ρουρκ. Του διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, που το Χόλιγουντ έσπευσε να… υιοθετήσει, τα social media να λατρέψουν, και τα παραδοσιακά, συστημικά ΜΜΕ, να του αφιερώνουν ταυτοτικούς χαρακτηρισμούς που τον παρομοιάζουν με τον Κένεντι και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο 46χρονος πολιτικός από το Τέξας δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ιδιαίτερο… βάθος στο πολιτικό περιεχόμενο και τη σκέψη του. Είναι ωστόσο ο απόλυτος σταρ των εκλογών που έρχονται. Και λίγοι αμφιβάλουν πως, αν δεν υποπέσει σε κάποιο μοιραίο λάθος στρατηγικής, το 2020 θα βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Και θα έχει στο πλευρό του… ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να αλλάξει το Οβάλ Γραφείο ένοικο.
Μερικές μέρες μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, και καθώς οι εικόνες από την ογκώδη συγκέντρωσή του στο Τέξας έχουν ταρακουνήσει ακόμη και τον Μπέρνι Σάντερς, με τις μαζικότερες μέχρι σήμερα δημόσιες παρουσίες, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ αποφάσισε να πιάσει το νήμα με το tipping point που θα κρίνει τις εκλογές.
Την κεντρική επιχειρηματολογία για τη “συμπονετική Αμερική”, που θα κλείσει τις πληγές διχασμού που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, και θα ανακτήσει την ανοχή της απέναντι σε κοινωνικές ομάδες καταδικασμένες στο περιθώριο.
Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ όμως, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Δεσμευόμενος για την “κοινωνική λογοδοσία” μιας αυριανής κυβέρνησής του, με τους υπουργούς να συμμετέχουν κάθε μήνα σε “συμβούλια δήμων”, και να απολογούνται σε κοινό, παρουσία δημοσιογράφου συντονιστή.
Που το είχαμε ξανακούσει αυτό; Α, ναι… Από τον Μπαράκ Ομπάμα. Και νωρίτερα, από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τις ομιλίες του οποίου έγραφε ο αδελφός του, Ρόμπερτ Κένεντι. Το μυαλό πίσω από την εικόνα στον καθρέφτη του Κάμελοτ.
Το νήμα με ένα ιστορικά ατελές όραμα. Και η κοινωνική μνήμη στις ΗΠΑ χλιμιντρίζει.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος