• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Ο άνθρωπος που άλλαξε (για πάντα) την Αμερική και τον πλανήτη… δεν μένει πια εδώ

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Οι νεώτερες γενιές θα πρέπει να αναζητήσουν την περίπτωσή του στο διαδίκτυο, με πείσμα και επιμονή, για να συμπεράνουν αυτό που καταλάβαμε όσοι ζήσαμε την εποχή του. Ο Ρος Περό, ο οποίος “έφυγε” σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, άλλαξε για πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας από το Τέξας έκανε στις εκλογές του 1992 το αδιανόητο. Διεκδίκησε την Προεδρία των ΗΠΑ, ως τρίτη λύση απέναντι στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, και τον Μπιλ Κλίντον,  όχι ως… συμπληρωματικό μέγεθος, αλλά κρίνοντας την αναμέτρηση.

Ο Ρος Περό κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 19%, μεγαλύτερο από κάθε άλλον “ανεξάρτητο” υποψήφιο στην προεδρική Ιστορία των ΗΠΑ. Η πλειοψηφία εκείνων που τον στήριξαν, προέρχονταν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με αποτέλεσμα ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος να “ψαλιδιστεί” στο 37%, και ο Κυβερνήτης του Άρκανσα και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπιλ Κλίντον, να κερδίσει ανέλπιστα την Προεδρία των ΗΠΑ, με ποσοστό 43%.

Το 1996, ο Ρος Περό το… διέπραξε εκ νέου, αυτή τη φορά συγκέντρωσε 9%, και ο Μπιλ Κλίντον επανεξελέγη μάλλον ανέτα, με 49%, έναντι 41% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Μπομπ Ντόουλ.

Εξαιτίας του Ρος Περό λοιπόν, ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο, για πρώτη φορά, το 1992. Με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τον περαιτέρω διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την επίθεση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που αποσταθεροποίησαν ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, και τα μέτωπα που άνοιξε η Αμερική σε διάφορες ζώνες επιρροής του πλανήτη, ως πρόλογο για όσα ακολούθησαν μετά το “γύρισμα” του αιώνα το 2000.

Όλα αυτά, εξαιτίας του Ρος Περό, όπως για πολλά χρόνια αργότερα τον κατηγορούσαν οι Ρεπουμπλικανοί. Γι’ αυτό και στην είδηση του θανάτου του, η Ιστορία κοντοστάθηκε.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...