• 2 Ιουλίου, 2020

Οι δανειστές έτοιμοι να… χαρίσουν στον Τσίπρα (και) το αφορολόγητο


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι, η πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί σήμερα στις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές, έχει αιφνιδιάσει κάθε πρόβλεψη. Και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καμία σχέση με το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Το τελευταίο “χτύπημα”, από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, περί… συμβιωτικής αντίληψης με εκείνη της κυβέρνησης για το αφορολόγητο, είναι εξόχως ενδεικτικό, έως αποκαλυπτικό. Οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, μετά τις ευρωεκλογές, να κάνουν και αυτό το χατίρι στον κ. Τσίπρα. Και να του επιτρέψουν να μην υλοποιήσει τη μείωση του αφορολόγητου, την οποία ο ίδιος είχε αποφασίσει, ακριβώς όπως συνέβη με τη μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει ένα τέτοιο… χατίρι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Όπως έκανε και με το θέμα των συντάξεων.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ξεκάθαρη άρνηση του Μάριο Σέντενο για μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επειδή για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μιλάει ο σημερινός πρόδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως αυριανό πρωθυπουργό.
Ενδιαφέροντες καιροί.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...