Οδηγούμε: Ford Focus MY2018 (vid+pics)


Το νέο Focus είναι προϊόν στενής συνεργασίας της Ford με τους πελάτες και δημιουργήθηκε εξ αρχής για να προσφέρει την πιο διαισθητική και ικανοποιητική εμπειρία σε οδηγό και επιβάτες από οποιοδήποτε άλλο μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο στην Ευρώπη, εμπνέοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στους κατόχους του.

Το Focus λανσάρει μία νέα, ‘ανθρωποκεντρική’ σχεδιαστική φιλοσοφία που συνδυάζει συναισθηματική εξωτερική σχεδίαση με κορυφαία αεροδυναμική, περισσότερους χώρους, υλικά υψηλής ποιότητας και άριστη κατασκευή.

Το νέο Ford Focus διαθέτει απαράμιλλο στυλ, αυξημένη ευρυχωρία και προηγμένες τεχνολογίες οδήγησης για τους αγοραστές μεσαίων μοντέλων.
Οι μηχανικοί της Ford συνεργάστηκαν με αγοραστές αυτοκινήτων για να εξελίξουν το νέο πεντάθυρο Focus και πιο πρακτικά μοντέλα Focus wagon σε διαφορετικές εκδόσεις, κάθε μία με τη δική της προσωπικότητα – όπως το κομψό Focus Titanium, το σπορ Focus ST-Line και το πολυτελές Focus Vignale. Το νέο Focus Active crossover υιοθετεί σκληροτράχηλο στυλ εμπνευσμένο από SUV, με αυξημένο ύψος από το έδαφος, μπάρες οροφής και πρόσθετες προστατευτικές ποδιές.

Το νέο Focus λανσάρει επίσης μία ολοκληρωμένη γκάμα προηγμένων τεχνολογιών οδήγησης που βοηθούν τους οδηγούς να διαχειρίζονται καλύτερα τις συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, να βλέπουν πιο καθαρά στο σκοτάδι, να παρκάρουν πιέζοντας απλά ένα μπουτόν και να αποφεύγουν ατυχήματα.

Η σπορ σιλουέτα του νέου Focus είναι η πιο αεροδυναμική στην κατηγορία του. Αθλητικό και δυναμικό με μακρύ καπό και μυώδες πίσω τμήμα, κάθε μοντέλο διαφοροποιείται με μοναδικά στοιχεία όπως σατινέ αλουμινένιες λεπτομέρειες για το εξωτερικό του Vignale, μεγάλη αεροτομή και αεραγωγοί ST-Line, και αντίθετες, ασημί εμπρός και πίσω ποδιές για το Active.

Στο εσωτερικό, απλές καθαρές γραμμές, εκφραστικά υλικά και πλήρως εναρμονισμένες επιφάνειες κάνουν το ταξίδι με το Focus πιο ξεκούραστο. Οι εμπρός πόρτες τώρα ‘χάνονται’ στα άκρα του ταμπλό οργάνων δίνοντας την εντύπωση ότι αγκαλιάζουν το αυτοκίνητο, ενώ μαλακά υλικά προσφέρουν μία πιο premium αίσθηση.

Η προηγμένη προϊοντική σχεδίαση εκφράζεται με γυαλιστερό κρύσταλλο και ‘βουρτσισμένο’ φινίρισμα. Μοναδικά στοιχεία και υλικά περιλαμβάνουν ποιοτικό φινίρισμα από ξύλο και premium δέρμα για το Vignale, σπορ φινίρισμα με εμφάνιση ανθρακονημάτων και κόκκινες ραφές για το ST-Line, και πιο σκληροτράχηλα, ανθεκτικά υλικά και επιφάνειες για το Active.
 

Το νέο Focus προσφέρει επίσης περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές. Πάνω από 5 cm πρόσθετου μήκους μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών επιτρέπει εξαιρετική απόσταση από τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ όλοι ωφελούνται από το μεγαλύτερο πλάτος του εσωτερικού – πίσω, ο χώρος για τους ώμους έχει αυξηθεί κατά 6 cm. Η αίσθηση ευρυχωρίας επιτείνεται με μία σχεδίαση πίσω πόρτας που περιλαμβάνει παράθυρα τα οποία εκτείνονται στις πίσω κολώνες και με μία ανοιγόμενη πανοραμική οροφή που αφήνει το φως να λούζει την καμπίνα.

Ο χώρος αποσκευών του νέου Focus wagon χωράει ένα μεγάλο κιβώτιο μεταφοράς σκύλου χωρίς να απαιτείται αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Επίσης παρέχει εύκολη πρόσβαση με μία απλή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα για το άνοιγμα της πίσω πόρτας Hands-free. Η αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων έχει επίσης απλοποιηθεί – τώρα πέφτουν απλά, τραβώντας ένα διακόπτη στο χώρο αποσκευών.

Οι προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού κάνουν την οδήγηση ενός Ford Focus στον αυτοκινητόδρομο, σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας και στην πόλη ευκολότερη από ποτέ και έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδηγική εμπειρία πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και ασφαλέστερη.
Το Adaptive Cruise Control, που βοηθά το όχημα να διατηρεί μία απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, βελτιώνεται με:
Stop & Go, επιτρέπει στο Focus να σταματά πλήρως σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας. Το αυτοκίνητο θα αρχίσει να κινείται αυτόματα εάν είναι σταματημένο για λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, O οδηγός μπορεί να πιέσει ένα μπουτόν στο τιμόνι ή το γκάζι για να ξεκινήσει αν περάσουν πάνω από 3 δευτερόλεπτα.

Speed Sign Recognition, μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα του οχήματος εντός των νόμιμα επιτρεπόμενων ορίων παρακολουθώντας πινακίδες με όρια ταχύτητας και πληροφορίες από το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης
LaneCentring, βοηθά στη μείωση του στρες σε μεγάλα ταξίδια, διατηρώντας το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του

Το Adaptive Front Lighting System με Predictive curve light (προληπτικός φωτισμός στροφών) και Signbased light (φωτισμός ανάλογα με την οδική σήμανση) της Ford για πρώτη φορά προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο, χρησιμοποιώντας την εμπρόσθια κάμερα για παρακολούθηση των σημάνσεων των λωρίδων μέχρι 65 m μπροστά και την ανίχνευση σημάτων για κυκλικούς κόμβους, σημάτων στοπ και κανόνων προτεραιότητας. Το νέο Focus προσφέρει επίσης αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα φώτων Glarefree high beam που δεν θαμπώνει τους άλλους οδηγούς και βελτιώνει την ορατότητα τη νύχτα.

Το Focus είναι επίσης το πρώτο όχημα της Ford στην Ευρώπη που διαθέτει Headup display (HUD) – από τα πιο φωτεινά και μεγαλύτερα συστήματα της αγοράς – που βοηθά τους οδηγούς να έχουν την προσοχή τους στο δρόμο προβάλλοντας χρήσιμες πληροφορίες στο πεδίο ορατότητάς τους.

Το Active Park Assist 2 διευκολύνει το παρκάρισμα ελέγχοντας την επιλογή εμπρόσθιας σχέσης και όπισθεν, το γκάζι, το φρένο και σύστημα διεύθυνσης – και αυτόματα παρκάρει το όχημα σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης μήκους μόλις 1,1 m μεγαλύτερων από το αυτοκίνητο. Ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κίνηση του οχήματος επιλέγοντας απλά νεκρά και κρατώντας πατημένο ένα μπουτόν στην κεντρική κονσόλα.

Πρόσθετες τεχνολογίες σχεδιασμένες για να βοηθούν τους οδηγούς του Focus να αποφεύγουν ατυχήματος και διάσπαση της προσοχής είναι PreCollision Assist με Ανίχνευση Πεζού & Δικυκλιστή (Pedestrian & Cyclist Detection), Evasive Steering Assist,
Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert, Κάμερα Οπισθοπορείας,
Wrong Way Alert και Post-Collision Braking.

Το νέο Focus προσφέρει την πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία από οποιοδήποτε μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο. Το προηγμένο, ανεξάρτητο σύστημα πίσω ανάρτησης προσφέρεται για πρώτη φορά με Continuously Controlled Damping, που κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου παρακολουθεί δεδομένα της ανάρτησης, του αμαξώματος, του συστήματος διεύθυνσης και των φρένων, και προσαρμόζει την απόκριση της ανάρτησης για βέλτιστη ποιότητα κύλισης. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να ανιχνεύει λακκούβες για μεγαλύτερη άνεση των επιβατών. Όλα τα μοντέλα Focus διαθέτουν επιλέξιμα Προφίλ Οδήγησης (Drive Modes) που προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου στην οδηγική κατάσταση.
Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από την οικογένεια βενζινοκινητήρων Ford EcoBoost με ισχύ από 85 PS έως 182 PS και προβλεπόμενες εκπομπές CO2 για το πεντάθυρο από περίπου 107 g/km. Επίσης μπορούν να επιλέξουν ένα κινητήρα Ford EcoBlue diesel με ισχύ από 95 PS έως 150 PS, και προβλεπόμενες εκπομπές CO2 για το πεντάθυρο από περίπου 91 g/km.

Επίσης διατίθενται μηχανικά, εξατάχυτα κιβώτια που είναι ομαλά και αθόρυβα σε λειτουργία και ένα νέο, οκτατάχυτο αυτόματο που προσαρμόζεται σε διαφορετικά οδηγικά στυλ με σκοπό της πιο ομαλές αλλαγές σχέσεων στον καλύτερο δυνατό χρόνο.
Το νέο Focus λανσάρει την τεχνολογία FordPass Connect modem για Ευρωπαίους πελάτες, μετατρέποντας το όχημα σε κινητό WiFi hotspot με συνδεσιμότητα για μέχρι 10 συσκευές. Το FordPass Connect επιτρέπει επίσης ενημερώσεις Live Traffic για το σύστημα πλοήγησης ενώ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητού FordPass οι οδηγοί μπορούν εύκολα να εντοπίζουν το αυτοκίνητό τους σε συνωστισμένα πάρκινγκ πολυκαταστημάτων, να ελέγχουν τη στάθμη καυσίμου, να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους από απόσταση ακόμα και να το βάζουν εμπρός απομακρυσμένα.

Μία νέα, επιφάνεια ασύρματης φόρτισης για συμβατά smartphones σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να αποχαιρετίσουν μια για πάντα τα καλώδια φόρτισης στην κεντρική κονσόλα, και οι συσκευές μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένες μέσω Bluetooth στο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto™, το SYNC 3 επιτρέπει στους οδηγούς τον έλεγχο των λειτουργιών ήχου, πλοήγησης και κλιματισμού και των συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας χειρονομίες pinch & swipe στην οθόνη αφής 8-ιντσών και απλές φωνητικές εντολές. Ένα νέο σύστημα ήχου B&O PLAY 675 watt βοηθά τους επιβάτες να απολαμβάνουν εξαιρετική ποιότητα μουσικής μέσω FordPass Connect ή smartphone.

Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος

Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος

Ο Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος

Διαβάστε Ακόμα...