• 3 Απριλίου, 2020

Ν. Ελευθερόγλου: Τι κερδίζουμε με το να βάζουμε απέναντι τη Ρωσία;

 Ν. Ελευθερόγλου: Τι κερδίζουμε με το να βάζουμε απέναντι τη Ρωσία;

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά», του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά επρόκειτο κατά την εκτίμησή μας για ένα από τα σοβαρότερα λάθη της εξωτερικής μας πολιτικής. Ένα λάθος που άρχισε από την εποχή του Κοτζιά και από τον…πόλεμο πρακτόρων που ξεκίνησε και μας οδήγησε σταδιακά σε μια εποχή… Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, που, δυστυχώς, συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας.

Τόσο κακές σχέσεις με τη Ρωσία (που τη σπρώξαμε στην αγκαλιά του Ερντογάν) δεν είχαμε ούτε την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μου θύμισε έμπειρος τ. κοινοβουλευτικός άνδρας.

Και το ερώτημα είναι, γιατί; Η Ελλάς όταν κρεμόταν μόνο από τη Δύση πάντα έβγαινε χαμένη, όπως παρατηρούμε με την ασυλία που προσφέρουν στον Ερντογάν τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσινγκτον.

Για να έρθω όμως στο λάθος μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο AtlanticCouncil, λίγο πριν από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός:«Κατέστησα σαφές στις δηλώσεις μου (στη Σύνοδο του NATO) ότι είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο μιας Συμμαχίας, να έχουμε ένα μέλος να προκαλεί ξεκάθαρα ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας. Προφανώς αναφέρομαι στην Τουρκία και στις ενέργειες του προέδρου Ερντογάν. Αυτό δεν πρέπει να παραμερίζεται στο πλαίσιο μιας Συμμαχίας, διότι η γενική προσέγγιση του NATO πάντα ήταν, “έχουμε δύο μέλη που έχουν ζητήματα, αφήστε τους να τα λύσουν”, αλλά νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση είναι διαφορετική, βρισκόμαστε ενώπιον μιας Τουρκίας που συμπεριφέρεται με έναν εξαιρετικά επιθετικό τρόπο, αλλά συνάμα παραμένει μέλος της Συμμαχίας. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται εντός της Συμμαχίας. Έχουν επίσης ξεκάθαρες επιπτώσεις στην ασφάλεια. Νομίζω είναι επίσης προφανές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως δεν είναι δυνατόν να πουλάς αεροσκάφη F-35 σε μία χώρα που ταυτόχρονα προμηθεύεται το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Τα δύο δεν γίνεται να πάνε μαζί».

Αυτά είπε ο κ. Μητσοτάκης και τα ερωτήματά μας είναι κυρίως τρία:

1.       Λησμονεί ότι η Ελλάδα, χώρα του ΝΑΤΟ, έχει προμηθευθεί από τη Ρωσία τους S300, αλλά και άλλα εξοπλιστικά, στην προσπάθειά της να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τη Δύση;

2.       Λησμονεί ότι με αυτήν του την τοποθέτηση, που την αποκωδικοποίησαν οι Ρώσοι και έγιναν –σύμφωνα με πληροφορίες μας– έξαλλοι,τους έκαναν ακόμη πιο εχθρικούς σε μας και πιο φιλικούς στον Ερντογάν;

3.       Τι κερδίζουμε με το να βάζουμε απέναντι τη Ρωσία;

 

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε …
Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...