• 3 Αυγούστου, 2020

Ν. Ελευθερόγλου: Να επικρατήσει η κοινή λογική

 Ν. Ελευθερόγλου: Να επικρατήσει η κοινή λογική

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Το «Π» αποκάλυψε μια βόμβα στην κυριολεξία, που θα σκάσει στο κεφάλι των φορολογουμένων.

Και επειδή πιστεύουμε στο ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να παρέμβει ο αρμόδιος υπουργός.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποφάσισε να ανεβάσει το ποσοστό των εισοδημάτων των πολιτών που πρέπει να ξοδεύονται σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, από το 2020. Και από το 10% φτάσαμε στο 30% των συναλλαγών που ο φορολογούμενος θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνει, είτε ηλεκτρονικά είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, από τα 100 ευρώ που ξοδεύουμε τα 30 πρέπει να είναι με κάρτα, για να μπορούν οι φορολογούμενοι να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που τους υπολείπεται.

Για να καταλάβετε το φορο-σόκ που περιμένει στη… γωνία τους φορολογουμένους, σας αναφέρουμε και ένα παράδειγμα.

Κάποιος που έχει εισόδημα, το 2020, 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει ξοδέψει με «πλαστικό χρήμα» 3.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ που είναι φέτος) . Αν δεν μαζέψει τις υπόλοιπες αποδείξεις των 2.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 22%, ήτοι 440 ευρώ! Και αυτός ο φόρος μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα εισοδήματα που δεν καλύπτονται «με πλαστικό χρήμα».

Και εάν η αγορά λειτουργούσε όπως γνωρίζαμε, ο στόχος τού να συγκεντρωθούν αυτά τα ποσά με κάρτες ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ήταν εφικτός.

Ο COVID-19, όμως, ήρθε και έβαλε τις αγορές στο ψυγείο, όπως και τις συναλλαγές των πολιτών.

Για περίπου τρεις μήνες, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, οι συναλλαγές των πολιτών ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς πολύ δύσκολα θα «χτιστεί» το αφορολόγητο του 30% και ως άμεση συνέπεια θα έχει επιπλέον φόρους για τους περισσότερους πολίτες.

Θα μου πείτε ότι είναι νωρίς και ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη τις φορολογικές δηλώσεις.

Θα σας έλεγα πως δεν είναι καθόλου νωρίς, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μισό του χρόνου, με μια αγορά που δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της.

Γι’ αυτό και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας (σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) πρέπει άμεσα να προβεί σε διορθωτική κίνηση είτε του ποσοστού επί των εισοδημάτων που πρέπει να καλυφθούν με «πλαστικό χρήμα», είτε να «παγώσει» για έναν χρόνο την εφαρμογή του 30% και να ισχύσει από τα εισοδήματα του 2021.

Θα είναι μια απόφαση σωστή, αρκεί να επικρατήσει η κοινή λογική…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...