Ν. Ελευθερόγλου: Η πατρίδα μας δεν αντέχει έναν νέου τύπου «εμφύλιο»

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σαρώνει τη χώρα, τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η «μαύρη λίστα» με τους συνανθρώπους μας που χάνουν τη μάχη με την πανδημία μεγαλώνει.

Εικόνες που δεν θέλαμε να ζήσουμε είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το ΕΣΥ μοιάζει με τον σχοινοβάτη και κάθε ημέρα που περνά προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο. Μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους (γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.) που σηκώνουν στις πλάτες τους όλους εμάς. Το εμβόλιο ή τα εμβόλια είναι η τελευταία ελπίδα για την πατρίδα μας αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Αλλά μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι, με πρώτους αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, έχουμε ακόμη δρόμο. Έναν δρόμο που δεν πρέπει να γεμίσει με «σταυρούς», δάκρυα και πόνο. Γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, φροντίζοντας τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως που διαπιστώνω με θλίψη είναι ότι το κλίμα αρχίζει να ξεφεύγει. Η πόλωση, λες και ακολουθεί τους ρυθμούς της πανδημίας, αυξάνει και χτυπά «κόκκινο». Όποιος παρακολουθήσει τα κανάλια, μπορεί να δει αντιπαραθέσεις που θυμίζουν μέρες μνημονίου. Οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στην πολιτική αντιπαράθεση θυμίζουν χαμαιτυπείο. Λες και κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η ακραία τακτική.

Ό,τι χτίστηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου τα κόμματα επέδειξαν ωριμότητα, σύνεση, ψυχραιμία και ενότητα, έχει καταρρεύσει. Κάποιοι, με φόντο τους νεκρούς και τον φόβο των πολιτών για το τι τους ξημερώνει σε ιατρικό και οικονομικό επίπεδο, ετοιμάζονται να «χτίσουν» καριέρες. Να πάρουν ψήφους, είτε από την επιτυχία είτε από την αποτυχία της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι η αντιπαράθεση να μην ξεφύγει και μετεξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο «εμφύλιο». Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πατρίδα μας αλλά και για την κοινωνία. Και από μια τέτοια εξέλιξη κανείς δεν θα είναι κερδισμένος. Ακόμη και αυτοί που ποντάρουν στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Καλό θα ήταν, έστω και την ύστατη στιγμή, τα μαχαίρια να ξαναμπούν στα θηκάρια τους. Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, αν επικρατήσει αυτό το κλίμα. Ο λαός μας και η πατρίδα μας έχουν πληρώσει διαχρονικά τις ιδεοληψίες και τη μάχη χαρακωμάτων. Βενιζελικοί – αντιβενιζελικοί, βασιλικοί – αντιβασιλικοί, δημοτικιστές – καθαρευουσιάνοι, καραμανλικοί – παπανδρεϊκοί, μνημονιακοί –  αντιμνημονιακοί. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για να επιστρέψουμε σε τέτοιους διχασμούς.

Μας γύρισαν χρόνια πίσω και τους πληρώσαμε σε έμψυχο και σε άψυχο δυναμικό. Γι’ αυτό ας συνέλθουμε όσο είναι νωρίς. Δύσκολα δεν είναι μόνο όσα ζούμε τώρα, αλλά και αυτά που θα έρθουν την επόμενη ημέρα. Και μια κοινωνία διχασμένη θα είναι ό,τι χειρότερο. Η πατρίδα μας δεν αντέχει έναν νέου τύπου «εμφύλιο» και χρειάζεται επειγόντως ένα εμβόλιο κατά του… διχασμού.

 

Best Of

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...

Φ. Κρανιδιώτης: Φτάνουν πια οι ενοχές

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Χθες έγιναν δύο χυδαιότητες. Κατά...

Κικίλιας: Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις

«Όταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο μοχλό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε....

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...
Μανώλης Κομνηνός
Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός στα όρια του επικηδείου. Πάλι τα ίδια... Ο Τζο Μπάιντεν, βγαλμένος από τους "Μοιραίους" του...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα ωστόσο, δίνουν τη μάχη τους, μέσω των...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην...