Ν. Ελευθερόγλου: Εγρήγορση και διεκδίκηση, για να μην μας θεωρούν οι “σύμμαχοι”… δεδομένους

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Δυστυχώς, είμαστε στην αρχή μιας κρίσης που τις συνέπειές της δεν τις έχουμε δει ακόμη. Η υπόθεση «κοροναϊός» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και στη χώρα μας τα μέτρα που ανακοίνωσαν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνουν. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική από ό,τι πιστεύουν οι ελληνικές αρχές και το ντόμινο έχει μόλις ξεκινήσει.

Ας ελπίσουμε να πέσουμε έξω, αλλά τα μέτρα-ασπιρίνη της ΕΕ δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις οικονομίες (εργαζομένους-επιχειρήσεις) και για αυτό πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά για το τι πρέπει να γίνει και κυρίως να αποφασίσουν να ανοίξουν τα σεντούκια των ισχυρών και όχι να εφαρμόσουν νέου τύπου μνημόνια.

Όσον αφορά τη χώρα μας, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Εκεί που περιμέναμε να βγούμε στο ξέφωτο, μπαίνουμε πάλι στο τούνελ. Η Ελλάδα είναι χώρα υπηρεσιών. Δεν έχουμε δυστυχώς βιομηχανία, έχουμε καταδικάσει τη γεωργία μας, εφαρμόζοντας με λάθος τρόπο την ΚΑΠ, άρα είμαστε περισσότερο ευάλωτοι από άλλες χώρες. Η βαριά μας βιομηχανία ήταν και είναι ο τουρισμός, ο οποίος, όπως και η εστίαση, πλήττονται σοβαρά εδώ και ημέρες. Οι ακυρώσεις πέφτουν σαν το… χαλάζι και άνθρωποι που περίμεναν σαν μάννα εξ ουρανού και φέτος τους τουρίστες να έρθουν έχουν πάθει σοκ και δέος. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, που είχαν πληγεί εδώ και χρόνια από τα… κορονομνημόνια, δεν θα αντέξουν ακόμα ένα κραχ. Ήδη, η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δραματικούς τόνους μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ, παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2008!

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ποντάρει, και ορθώς, στη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά οφείλει (και το λέμε εγκαίρως) να προσέξει τους… αστερίσκους που βάζουν, ως συνήθως, οι δανειστές μας. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επειδή οι καλοί μας εταίροι έχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με τον… διάολο από ό,τι με τους Αγίους, ας προσέξει πολύ μην του φέρουν από την πίσω πόρτα κανένα νέου τύπου μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διεκδικήσει εναλλακτικά ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης, ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις, και να δει πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Διότι τα προβλήματα δεν είναι πίσω μας, αλλά μπροστά μας. Επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS και τα πιο πιθανά θύματα αυτής της ιστορίας θα είναι οι εργαζόμενοι.

Για αυτό και στο επερχόμενο Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σίγουρα ο κοροναϊός έχει αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια. Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια ενός ακόμη κραχ.

Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για εθνικούς.

Καθώς ο γείτονας «έχει ξεφύγει» για τα καλά και στα σχέδιά του είναι να μας εξαντλήσει οικονομικά, όχι πλέον μόνο στον αέρα, όπως κάνει τόσα χρόνια με τις παραβιάσεις, αλλά και στην ξηρά και στη θάλασσα.

Για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και διεκδίκηση. Να πάψουν επιτέλους να μας θεωρούν δεδομένους. Για αυτό δεν θα έχανε τίποτε ο κ. Μητσοτάκης, να σήκωνε το τηλέφωνο και να συνομιλούσε με τον κ. Πούτιν. Τον άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, «τσαλάκωσε» προσφάτως τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο οι καλοί μας φίλοι κάνουν τεμενάδες…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι