Ντόρα: Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας

Μετά από αίτημα της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη συζητήθηκε,  ως επείγον θέμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην συνεδρίαση της Επιτροπής

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος για να σας μεταφέρω την ανησυχητική και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είμαι σύντομη λόγω χρονικού περιορισμού αλλά δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Μέσα στον Αύγουστο, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX εντός της ελληνικής αλλά και της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή η κίνηση έρχεται ως επακόλουθο μιας διαρκούς επιθετικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σειρά από φρεγάτες και πολεμικά πλοία είναι αυτή την στιγμή στρυμωγμένα σε μια μικρή έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, κλιμακώνοντας το αδιέξοδο.  Σας μιλάω ευρισκόμενη στην Κρήτη αυτή την στιγμή, και ο δυνατός ήχος που ακούτε είναι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν την περιοχή και αναχαιτίζουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ο πρόεδρος Ερντογάν καλλιεργεί ακατάπαυστα πολεμική ρητορική στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες. Αυτό που 157 κράτη παγκοσμίως, αυτό που σχεδόν όλοι σας δέχεστε ως διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία  επιμένει να το αγνοεί.

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας έχει δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο αποσταθεροποιητικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Από την εισβολή στην Συρία και την Λιβύη, την παράνομη μεταφορά όπλων στην Λιβύη, μέχρι την λεκτική και ναυτική διένεξη με την Γαλλία και κυρίως την απειλή της Ελλάδας με πόλεμο. Η Τουρκία πρέπει πλέον να καταλάβει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη και ειρηνική διεθνή κοινότητα.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της διπλωματίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Πρόσφατα υπογράψαμε δύο διεθνείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο οριοθετώντας τις θαλάσσιες ζώνες μας βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σήμερα ζητώ από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξετάσει το θέμα αυτό προσεκτικά, και να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών αυτού του Συμβουλίου. Έχω σκοπό να ζητήσω επίσημα ένα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα αυτό, ένα ψήφισμα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά της επιθετικότητας και της απειλής πολέμου.
Αγαπητοί συνάδελφοι από την Τουρκία, δεν μπορείτε να απειλείτε μια γειτονική χώρα όπως η Ελλάδα με πόλεμο. Και όμως αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση από όλη την τουρκική ηγεσία.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια και είμαι υπέρ του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. Πρέπει να τον ξεκινήσουμε ξανά, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υπό την απειλή πολέμου. Την στιγμή που όλα τα πολεμικά πλοία θα επιστρέψουν στην βάση τους, τότε και μόνο τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας ειλικρινής διάλογος στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε επί ίσοις όροις, αλλά την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και την ελευθερία μας θα τα υπερασπιστούμε έναντι οποιουδήποτε τα απειλεί».

Best Of

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί επένδυση ασφάλειας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης,...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της Αττικής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα στους πολίτες...

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Παύλος Μπακογιάννης ταυτίστηκε με τη μετριοπάθεια και την εθνική συμφιλίωση

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά...

Το διπλό χτύπημα των Δημοκρατικών Γερουσιαστών που “πλήγωσε” τον Μενέντεζ

Από τους σχεδόν 30 Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που...

Μανώλης Κοττάκης: Οι κοινότητες δεν είναι έθνη και οι σημαίες τους δεν είναι εθνικά σύμβολα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Η εικόνα ήταν σουρεαλιστική. Αργά το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της, η Ίρις Ζαφειροπούλου έστειλε μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον Νίκο Χαρδαλιά, στη μάχη των...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός πολλών κυβερνήσεων όταν τους επισημαίνεται το πρόβλημα της ακρίβειας.  Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά τις βαριές κατηγορίες από τη Γενική Εισαγγελέα του Νιού Τζέρσεϊ και το FBI για την...