• 27 Ιανουαρίου, 2021

Νίκησε η… Αυτοδιοίκηση. Ο Ερντογάν θυμίζει Ανδρέα, μετά τις βαριές απώλειες στις εκλογές


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία είχε καταφέρει τα πρώτα σημαντικά ρήγματα στην απόλυτη, μέχρι τότε, πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ στην Αθήνα, ο Σωτήρης Κούβελας στη Θεσσαλονίκη και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είχαν κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους, ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε κεντρικό επίπεδο, μετά από τρία χρόνια, το 1989.
Η αντίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου… εμβληματική. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση, είχε πει τότε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Και την ίδια τακτική ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις βαριές απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας. Χάθηκαν καθαρά η Άγκυρα και η Σμύρνη, χάθηκε οριακά η Κωνσταντινούπολη, με το θρίλερ στην καταμέτρηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αλλά και… διαφορετικού νικητή, χάθηκαν και αρκετές μικρές πόλεις.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για νίκη της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που αποφάσισε ο λαός, αλλά και για νίκη του κόμματός του στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας.
Εστίασε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης και… πήγε για ύπνο. Το βέβαιο είναι ότι, εφεξής… χάνει τον ύπνο του για το πολιτικό μέλλον του.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...