Νέες τεχνικές για τον έλεγχο των εισοδημάτων προωθεί η κυβέρνηση


 
 
Πηγή: newsbreak.gr
Νέες τεχνικές για τον έλεγχο των εισοδημάτων προωθεί η κυβέρνηση, που έχει σαν στόχο της την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Ήταν ένα αναχρονιστικό σύστημα επιβολής φόρων το οποίο θα αντικατασταθεί μέχρι το 2022 με σύγχρονα συστήματα ελέγχου και βάσεις δεδομένων που δεν υπήρξαν στο παρελθόν. Τα τεκμήρια θεσπίστηκαν πριν από 41 χρόνια (με τον νόμο 820/78) δείχνοντας μια ακόμα αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν την φοροδιαφυγή.

Το σχέδιο εξάλειψης τρων τεκμηρίων ξεκινάει με την σταδιακή αναπροσαρμογή του προσδιορισμού τεκμαρτής δαπάνης που ισχύει σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του φορολογουμένου. Οι νέες  τεχνικές ελέγχου θα στηρίζονται σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και στα ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια..
Το σχέδιο 11 σημείων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
«Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και συνέχισε ο κ. Στέλιος Πέτσας :
«Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν».
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
«Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα».
 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι