Μ. Χριστοδουλάκης: Μέσα στην κρίση ήμασταν οι μόνοι που προτάξαμε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού


 
Συνέντευξη Μανώλη Χριστοδουλάκη Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
1.Κύριε Χριστοδουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Κ. Σημίτη μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του και την πολιτική στοχοποίηση, που αρνείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι η φράση “βρόμικο ’89” έχει απήχηση σήμερα στις νεότερες γενιές;
Η δική μου γενιά δεν είχε καν γεννηθεί την περίοδο του «βρώμικου ‘89». Όμως, παρά το γεγονός αυτό, όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο έχουμε εικόνα της στοχευμένης τότε προσπάθειας να πληγεί το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη και ιδιαίτερα ο ηγέτης της Α. Παπανδρέου. Και μάλιστα με πολιτικές συμμαχίες από όλο το εύρος του ιδεολογικού φάσματος. Δυστυχώς, 30 χρόνια μετά, η σημερινή ψευτοαριστερή κυβέρνηση μαζί με τους καραμανλικούς δεξιούς συνεργάτες της, ενορχηστρώνει ένα αντίστοιχο σχέδιο επίθεσης στην παράταξη και την ιστορία μας, έχοντας το θράσος να εμπλέξει και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανκ. Θα μας βρούνε όλους ενωμένους, απέναντι τους.
2.Η στήριξη αφορά στο πρόσωπο ή στην παράταξη;
Αφορά και στα δύο. Στον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ, εκσυγχρόνισε τις κρατικές υποδομές και παρέδωσε την Ελλάδα των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών αγώνων. Και φυσικά στην παράταξη και την ιστορία της. Στα χιλιάδες στελέχη μας, που έχουν δώσει διαχρονικά την ψυχή τους για να μπορέσει αυτή η χώρα να γυρίσει σελίδα.
3.Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωμένο στις δύσκολες στιγμές ή τις επιθέσεις κατά την διάρκεια της κρίσης;
Μέσα στην κρίση ήμασταν οι μόνοι που προτάξαμε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού. Προφανώς και από αυτές τις δύσκολες επιλογές δε βγήκαμε αλώβητοι. Τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό. Και αυτό έκαμψε και τις συλλογικές αντιδράσεις μας. Σήμερα, όμως, με την ιστορία να αποδεικνύει κάθε μέρα που περνάει την ορθότητα των επιλογών μας, είμαστε πιο ενωμένοι και συσπειρωμένοι, όσο ποτέ ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Όσο μας χτυπάνε, τόσο δυναμώνουμε.
4.Το “σκληρό ροκ” είναι η απάντησή σας και διευκολύνει τον στόχο σας για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές;
Το «θεσμικό ροκ» είναι η δική μας απάντηση. Διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους και παντού. Αλλά να μη νομίζουν ότι απέναντι σε μία μονόφθαλμη δικαιοσύνη θα καθόμαστε μα σταυρωμένα χέρια.
5.Λέτε ότι δεν θα συνεργαστείτε μετεκλογικά, ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπετε κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;
Λέμε ότι την επόμενη μέρα, η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση στη βάση ενός ολοκληρωμένου προοδευτικού σχεδίου. Εμείς το καταθέτουμε και ζητάμε τη δύναμη να το εφαρμόσουμε, με όποιον επιθυμεί να το ακολουθήσει. Δεν με αφορούν οι προβλέψεις για τις επιλογές αυτών που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το ότι 8 χρόνια μετά η χώρα είναι ακόμα στην κρίση.
6.Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα στις προσεχείς εκλογές; Θα ακολουθήσετε το καταστατικό του κόμματος και δεν θα είστε υποψήφιος;
Η θέση μου έχει ασυμβίβαστο για υποψηφιότητα στις εκλογικές διαδικασίες. Προφανώς θα το σεβαστώ και θα δώσω και εγώ από τη δική μου πλευρά και τη θεσμική μου ιδιότητα τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
7.Ποιος είναι ο πήχης στις περιφέρειες; Πόσες θα κερδίσετε;
Σε καμία δεν πάμε για να χάσουμε. Η παραδοσιακή μας δύναμη στην αυτοδιοίκηση δεν μας επιτρέπει αυτή τη λογική. Δεν υπάρχει πήχης, οι επιλογές ανθρώπων με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες διείσδυσης και σε άλλους πολιτικούς χώρους είναι η εγγύηση για να δώσουμε με αξιώσεις τη μάχη σε όλες τις περιφέρειες.
8.Ναι στον εκλογικό νόμο με μπόνους 20 εδρών;
Ναι στον εκλογικό νόμο με μπόνους 20 εδρών για ποσοστό 25% και μία επιπλέον έδρα για κάθε 1% επιπλέον, με ανώτερο τις 35 έδρες.
9.Αναφέρεστε στο ανέκδοτο με το σπίτι του Χότζα. Γιατί;
Γιατί αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση με τις συντάξεις. Ψηφίζει μόνη της περικοπές για τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων μετά το 2016, για τις συντάξεις χηρείας και για τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων. Στο τέλος, παίρνει πίσω το ένα από τα τρία και πανηγυρίζει. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας, ο κύριος 10-1. Παίρνει από τους Έλληνες 10 και επιστρέφει 1.
10.Ναι ή όχι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;
Ναι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ναι στη βελτίωση και τη θωράκιση των δημόσιων.
11.Πρέπει να κάνετε την έκπληξη στο Επικρατείας με στέλεχος της γενιάς σας;
Σε όλα μας τα ψηφοδέλτια θα κάνουμε την έκπληξη με στελέχη της γενιάς μου. Το επικρατείας το αφήνουμε στην κρίση της Προέδρου.
12.Στο Συνέδριο της Λισσαβόνας ποια είναι η φράση που δεν πρέπει να ξεχάσει να πει η κυρία Γεννηματά στους σοσιαλδημοκράτες;
«Σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι επειδή απλά δηλώνεις. Τη λύση στο πρόβλημα του χώρου μας δεν δίνουν οι τυχοδιωκτικές «μεταγραφές» παροδικών πλειοψηφούντων. Η ευρωπαϊκή σοδιαλδημοκρατία θέλει ξανά όραμα και αφήγημα, να ξανασυνδεθεί με την κοινωνική της βάση.»

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια ιστορικά πρωτοφανής καθαίρεση, εξαιτίας της στήριξης του ΜακΚάρθι προς την Ουκρανία

Η απόφαση της Βουλής της Αντιπροσώπων να καθαιρέσει, με...

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς...

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια ιστορικά πρωτοφανής καθαίρεση, εξαιτίας της στήριξης του ΜακΚάρθι προς την Ουκρανία

Η απόφαση της Βουλής της Αντιπροσώπων να καθαιρέσει, με οριακή πλειοψηφία τον Πρόεδρό της, έχει ιστορικά πρωτοφανή χαρακτηριστικά. Κοινώς... δεν έχει ξαναγίνει. Με ψήφους 216 υπέρ...

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς μας. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γιορτάζουν την 31η επέτειο του γάμου της, με αφετηρία...

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και έχει γίνει θεσμός, επέστρεψε για δεύτερη φορά, μέσα από...